Don Papa lanceert Gayuma ‘the Darker Side of Don Papa’

De Filippijnse rumproducent Don Papa lanceert dit najaar de Don Papa Gayuma.  Deze super premium rum met intense smaken is een eerbetoon aan de unieke rituelen van het eiland Negros, beter bekend als Sugarlandia.  Door zijn limited edition is het een uniek idee voor de komende feestdagen!

Don Papa Gayuma is een Double Barrel Aged Rum gedistilleerd uit 100% lokaal geproduceerde Negros Island-suikerrietmelasse en gerijpt in twee verschillende vaten: eerst voor minimaal drie jaar in ex-bourbon Amerikaanse eikenhouten vaten met een sterke toastgraad.  Dit geeft de rum de voor Don Papa typische tonen van vanille en gekonfijt fruit, evenals zijn intense smaak. Voor de perfecte afdronk wordt de spirit gedecanteerd en verfijnd in voormalige Islay whiskyvaten.  Een rijping van 3 maanden geeft de eersteklas rum in deze stap een rokerige smaak met complexe tonen van kruiden en cacao en een uitgesproken aroma van turf.  Na filtratie volgt de botteling met een alcoholgehalte van 40%.

Het resultaat is een donkere amberkleurige rum met intense aroma’s in de neus van eikenhout, tabak, wierook en wat fijne rook.  Aroma’s van melkchocolade, vanille, perzik en peer ontvouwen zich subliminaal.  De smaak is nog steeds intens, verwarmend en complex met zoete kruidenrook.  Noten van menthol, munt en Earl Grey worden gespeeld met rijke donkere chocolade, kaneel, vanille, butterscotch en pittige bloedsinaasappel. Langdurig en complex in de afdronk. 

Don Papa Rum is de belangrijkste premium single-eiland rum uit de Filippijnen, de op twee na grootste rummarkt ter wereld.  De naam is geïnspireerd door de held en mysticus Papa Isio, één van de leidende figuren tijdens de Filippijnse revolutie op het einde van de 19e eeuw.
Eeuwenlang is de regio rond Sugarlandia – de thuisbasis van Don Papa – nauw verbonden geweest met sjamanistische riten vol mystiek en magie.  Het eiland Siquijor, ten zuiden van Sugarlandia, is bijvoorbeeld een plaats waar liefdeszoekers ooit kwamen in de hoop de ‘liefdesdrank’ gayuma te vinden.
Dit brouwsel werd gebruikt bij traditionele ceremonies om de krachten van de spirituele en materiële wereld te verenigen.  Geïnspireerd door deze vreemde gebruiken, presenteert Don Papa een rum met een buitengewone verscheidenheid aan smaken.

Zowel de fles als de verpakking van Don Papa Gayuma kregen een tropisch gotisch ontwerp dat de personages waaronder Papa Isio en de aspecten van de donkere, mystieke rituelen en tradities van Sugarlandia en Siquijor weerspiegelt.

Praktisch: Don Papa Gayuma is in limited edition is vanaf december verkrijgbaar in de betere drankenhandel en cavisten.