Gavers Valeirke en Landense jenever  zijn ‘eetbaar erfgoed’

De Valeirkoekjes uit Gavere en de graanjenever uit Landen krijgen van VLAM de erkenning STREEKPRODUCT.be. Ineke Demeyer bakt vaders koekjes in Gavere en in Landen neemt Kris Wintmolders de lokale jenevertraditie terug op. Zo zorgen beiden er voor dat het eetbaar erfgoed in hun streek niet verloren gaat.

Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing vzw) drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen. In totaal telt VLAM 186 unieke streekproducten.

Gavers Valeirke
Het Gavers Valeirke is een knapperig koekje op smaak gebracht met hazelnoten, amandelen en citroenschil.  De naam Valeirke verwijst naar het standbeeld van een ridder die in 1453 meevocht in de Slag van Gavere.  De inwoners van Gavere noemden het standbeeld ‘Valeir’ wegens de gelijkenis met een Gaverse schrijnwerker. In 1994 besliste banketbakker Kris Demeyer het beeld te eren met een broos koekje, het eerste van de vele Valeir-producten in de streek. Vervolgens verenigde o.a. de familie van Kris zich in de Confrerie van de Tantes en de Nonkels van Valeir. Zij groeiden uit tot ambassadeurs van Gavere en van de Gaverse producten zoals bieren en hespen.  Momenteel is de productie in handen van Ineke Demeyer.  Zij bakt en serveert de koekjes in de oude bakkerij, nu Koffiehuis Bon Appetine aan de Onderstraat in Gavere.  

Info: www.bonappetine.be

Kris Wintmolders

Landense graanjenever
Graanjenever is de passie van Kris Wintmolders. Na een jaar avondschool te volgen kon hij zelf moutwijn maken, de basis voor een ambachtelijke graanjenever. Bovendien ging hij aan de slag in een Vlaams-Brabantse regio met een stokerijtraditie. De plaatselijke heemkundige kring Pepijn@Landen telde in de 19e eeuw 4 stokerijen verspreid over de deelgemeenten Neerwinden, Janshoven, Walshoutem en Eliksem. De streek beschikte over rijke landbouwgronden met een overvloedige graanoogst en er was bovendien voldoende water beschikbaar. Vandaag haalt Kris zijn beslagwater uit een bron vlakbij de watertoren, een symbool voor Landen dat ook op het etiket van de Wintmolders-graanjenever prijkt. De Landense graanjenever is zeer zacht, hij bevat 20% moutwijn, wat hem een complexe graansmaak geeft met een lichte toets van jeneverbes. Het eindproduct bevat 30% alcohol, niet te sterk en een aanrader voor wie gin eens wil inruilen voor een echte Vlaams-Brabantse graanjenever. 

Info: wintmolders-jeneve.wixsite.com/jenevers