‘Ontdek Mars’ in het Euro Space Center

Een reis naar Mars zit er voorlopig nog niet in. Wie echter meer wil weten over het leven op de rode planeet, moet beslist naar de tentoonstelling ‘Discover Mars’ in het Euro Space Center in Transinne.  Tijdens het openingsweekend van 18 en 19 maart kunnen bezoekers workshops en ateliers volgen over de planeet Mars.

Bezoekers aan de tentoonstelling ‘Discover Mars’ lopen door een lange gang met langs de ene kant een panoramafoto van Mars en langs de andere kant een tijdlijn die de mijlpalen weergeeft vanaf het tijdstip van de observatie tot de verovering van Mars. 

In de expositieruimte kan je aan de hand van immersieve experimenten al meteen je kennis over de rode planeet testen.  De quiz ‘Aarde of Mars?’ toont  dat er tussen aarde en Mars ook gelijkenissen zijn zoals het voorkomen van vulkanen en canyons.  Wetenschappelijk onderzoek over de overlevingskansen op Mars verruimde de kennis over de rode planeet.  Op de expo ontbreekt het vast niet aan leuke weetjes die je bovendien proefondervindelijk kan testen.  Het is leuk om weten dat je leeftijd op Mars de helft minder is dan op aarde.  Ook geluiden en je stem klinken anders en een stormwind op aarde is heviger dan op Mars.  En een Marsrover weegt op aarde drie keer meer dan op Mars.

In een glazen kast staan een 5-tal schaalmodellen van Marsrovers die monsters  van rotsen en water  verzamelen om die later te onderzoeken en analyseren.  Deze rovers werken op zonne-energie  en hebben vaak een beperkte levensduur. Als de mens er ooit in slaagt om op Mars te landen, wil men de niet-actieve rovers terugbrengen en recycleren.  In een andere vitrine staat een Marsmeteoriet, een bruikleen van het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Daarnaast staat een basaltsteen die je mag aanraken en die qua samenstelling sterk lijkt op een Marssteen.
Voor de jongste kinderen is er een tekenhoek. Als zij hun tekening inscannen wordt die geprojecteerd op een scherm.
De uitleg bij de voorwerpen en experimenten is drietalig en dat is ook de voorwaarde voor de gidsen die er werkzaam zijn.

Ruimteregio
Wetenschappelijk onderzoek staat niet stil en Euro Space Center volgt dit op de voet.  Naar het voorbeeld van het onderzoekstation met Marslandschap  in de Bentonite Hills in Utah wil men hier ook een dergelijk centrum vestigen.  Een gelijkaardig project, geprint in 3D zal ook voor kinderen gerealiseerd worden om zo bij jongeren  de interesse voor wetenschappen te stimuleren.  Euro Space Center werkt ook samen met  ESA dat gevestigd is in het nabije Redu en dat verantwoordelijk is voor het volgen en testen van satellieten.  De aanwezigheid van ESA Redu, het Euro Space Center en de samenwerking met ISS door projecten als  MELiSSA dat o.a. onderzoekt hoe je organisch afval en koolstofdioxide recycleert tot voedsel, zuurstof en water, maken dat deze regio een belangrijke rol speelt in de ruimtevaart.

Ontwerp van de Marsbasis voor jongeren

Lanceringsweekend
Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Discover Mars’ organiseert het Euro Space Center  een ontdekkingsweekend op 18 en 19 maart, met activiteiten voor jong en oud.  Bezoekers  kunnen er  deelnemen aan workshops over de planeet Mars, workshops voor het maken van rovers, lezingen bijwonen en genieten van becommentarieerde planetariums, luisteren naar verhalen over Mars en in het Voyager Café nagenieten van een Mars Burger al dan niet met een voor Euro Space Center gebrouwen glaasje Capsul.

Unieke beleving
Naast de expo valt er in het hele Euro Space Center heel wat te beleven.  Euro Space Center is het enige attractiepark in Europa met de ruimte als thema.  Doordat alle simulatoren wetenschappelijk onderbouwd zijn,  komen er ook vaak ruimtevaarders op stage.  In de voetsporen van de astronauten kan je terecht in de Space Rotor, de Freefall slide, de Space Flight Unit, de Moonwalk XP, het Mars Village  en tal van andere ruimte gerelateerde toestellen.  Wie meer ruimte ervaringen wil opdoen, kan ook een ruimtestage volgen en voor scholen en groepen zijn er speciale programma’s.  En ruimtefanaten kunnen er zelfs hun verjaardag vieren!

Praktisch: Euro Space Center, Rue devant les Hêtres in 6890 Transinne is dagelijks open van 9 tot 16 uur.  Om iedereen de kans te geven maximaal te genieten van de verschillende simulatoren is het aantal bezoekers per dag beperkt tot 450.  Reserveren is dus noodzakelijk! Wie online reserveert krijgt 2 euro korting op de entreeprijs.

Tickets en info: http://eurospacecenter.be