Mosselseizoen start vroeger en piekt met topkwaliteit

Bijna twee weken eerder dan normaal zijn vandaag in het oostelijke deel van de Oosterschelde de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen van het seizoen geoogst.  En ondanks dit vroege tijdstip is de kwaliteit van de mosselen nu al top.  ‘Nog nooit meegemaakt in mijn carrière’ zegt mosselkweker Marinus Padmos.

Gunstig weer
Vakantie, zee en mosselen, een vaste constante voor wie tijdens de zomermaanden naar de kust trekt.   Maar het ene jaar is het andere niet en dat geldt ook voor mosselen die een natuurgevoelig product  zijn.   We waren dan ook verbaasd toen de uitnodiging voor de opening van het  mossel bodemcultuurseizoen nu al in de bus viel.
Op de BRU 36 die aangemeerd lag in Burgh-Haamstede vernamen we van mosselkweker Marinus Padmos dat de vroege start van de bodem cultuurmosselen vooral  te maken heeft met het zonnig weer van de afgelopen weken.  Dankzij dat zonnige , warme weer is er veel   plankton in het zeewater waardoor de mosselen uitzonderlijk snel groeien.  

Kwaliteitscontrole
Aan boord van de BRU 36 toont Padmos hoe met het aloude conservenblik de kwaliteit van de mossel bepaald wordt:  ‘Als er ongeveer 55 mosselen in het blik passen, is de maat geschikt voor de markt. Daarna kijken we naar de vleesvulling en de kleur. We koken daarvoor een kilootje mosselen aan boord. Daarna  worden de mosselen uit de schelp genomen en gewogen”
Marinus (53)  is zeer enthousiast over de kwaliteit:  ‘Wat we vandaag oogsten, heb ik in mijn hele carrière nog niet meegemaakt. We koken nu al 330 gram visgewicht uit één kilo mosselen. Vorig jaar bevatten de mosselen slechts 27% vismassa’ zegt hij.

Lichtpuntje
De vroege oogst is een opsteker voor de Zeeuwse mosselkwekers, die vorig seizoen een verlies van 40% incasseerden door o.a. de zware regenval, schuimalg en verzwakking van de mosselen.  De gevolgen daarvan zijn nog steeds voelbaar want mosselen hebben gemiddeld twee jaar nodig om uit te groeien tot marktwaardige schelpen.
65 %  van de mosselproductie gaat naar ons land en slechts 5% blijft in Nederland.  Dit is historisch gegroeid.   Nederlanders zijn niet erg into zeeproducten.  En dat terwijl Vlamingen als het ware storm lopen bij het begin van een nieuw mossel- oester- of kreeftenseizoen…

De Nederlandse mosselvisserij is MSC-gecertificeerd als duurzame visserij. Veel kwekers beschikken daarnaast over het biologische keurmerk van Skal.
Mosselen zitten boordevol hoogwaardige voedingsstoffen — eiwitten, vitaminen en mineralen — en passen uitstekend in een gezond en verantwoord voedingspatroon. Bovendien zijn mosselen de eiwitbron met de laagste ecologische voetafdruk van alle dierlijke eiwitten. En: in 15 minuten staat een pannetje mosselen op tafel!