Halloweenfans moeten in oktober beslist naar Ierland, de geboorteplaats van Halloween. Als de schepper van ’s werelds beroemdste vampier Dracula, is het eiland Ierland in oktober een betoverende bestemming. Dit jaar keert ook de geest van Púca weer terug naar het eeuwenoude oosten van Ierland en brengt meer kattenkwaad en vrolijkheid dan ooit tevoren…

Halloween is het oudste festival van Ierland dat stamt uit de oude Ierse en Keltische traditie van ‘Samhain’, de laatste viering van het jaar met vuren en festiviteiten als symbolische afsluiting van de zomer en het begin van de winter. Dit jaar worden bezoekers uit binnen- en buitenland weer welkom geheten voor een week vol muziek en mythologie met extra shows en stand-ups, cabaret en cocktails en alles daar tussenin.

Come alive in the dark, The Puca Festival 2019 in Trim, Co Meath – Photo: Allen Kiely

Het Púca festival in het beroemde Slane Castle is een spectaculair, leuk en bovenaards festival dat Ierland viert als de oorspronkelijke geboorteplaats van Halloween. Levendig en eigentijds, maar toch sterk geworteld in traditie, zal het Púca-festival plaatsvinden van 23 tot 31 oktober in County Meath en County Louth.  Voor de eerste keer ooit wordt het beroemde Slane Castle toegevoegd aan de line-up van de locatie, naast de bestaande festivalhubs van Athboy, Trim en Drogheda, allen doordenkt in de Samhain-legende en -traditie. ‘Púca’ is een gedaanteverwisselaar uit de Keltische folklore en een bekend personage in het Ierse verhaal over Halloween.  Meer info op www.pucafestival.com

Halloween in Derry City ©Christopher Hill Photografic

Een niet te missen evenement is Derry Halloween dat  doorgaat van 29 tot 31 oktober. Als Europa’s grootste Halloween feest worden dit jaar een reeks magische werelden vol geesten gecreëerd in de ommuurde stad Derry-Londonderry en in de naburige steden Strabane en Buncrana met als thema ‘Awakening the Walled City’.  Derry Halloween is de afgelopen 35 jaar uitgegroeid tot het ‘go-to’ festival voor Halloween-liefhebbers van over de hele wereld. De sprankelende waterkant van de stad zal worden omgevormd tot de Whispering Wharf waar seanchai (verhalenvertellers) sterke verhalen zullen vertellen, waar fictie en feiten samensmelten. In het hart van de stad gaat de City of Bones een spectaculaire luchtinstallatie presenteren die de sterrenhemel zal vullen met gewaagde acrobatiek terwijl de geesten van Walther de Burgh en zijn voorouders rondspoken op het Guildhall Square en de stadspoorten. De mythen en het onheil van de oude geest van Samhain zullen zich overal met elkaar verweven. Het festival zal ook heerlijke culinaire routes, fantastische livemuziek en geweldig vuurwerk bieden.
Info: https://derryhalloween.com

Nog meer Halloween…
Zoals gebruikelijk met Halloween, zal Dublin vol zitten met griezelige evenementen. Bereid je voor dat je gaat schrikken op plekken zoals EPIC, het Irish Emigration Museum en het Little Museum of Dublin, waar rondleidingen plaatsvinden met een spookachtig tintje. Marsh’s Library, waar Bram Stoker, de maker van Dracula, veel tijd doorbracht met het verslinden van boeken, is ook bezig met de organisatie van een aantal geweldige evenementen. De stad zal met plezier en ravotten tot leven komen, van spookbussen en misdaadtours tot drank- en tekennachten met Halloween-verf.
Info:  https://allevents.in/Dublin/halloween

Dit jaar wordt Halloween ook spookachtigs gevierd op de Wild Atlantic Way, met als hoogtepunt van het Galway Aboo-festival (24-31 oktober) een duivels creatieve parade van het internationaal befaamde spektakeltheatergezelschap Macnas.Info:  https://www.galwaytourism.ie/event/galway-aboo-halloween-festival/


Voor een echte Halloween-ervaring in Belfast boek je ‘The Grimm Hotel’ met een  doorlopende theaterervaring die zijn wereldpremière beleeft op het Belfast International Arts Festival 2021 (14-31 oktober).  Word begroet door een piccolo van Grimm, vind je kamer in de vele spookachtige gangen, diner met een heks, sta oog in oog met een hebzuchtige goblin of verbijster jezelf over hightech illusies…
Info:  https://visitbelfast.com/ideas/halloween-in-belfast/

cover: Púca Festival ©Allen Kiely

Beleef Halloween in zijn geboorteplaats Ierland

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.