Bij distillerie De Cort in Pepingen stelden Allessandro Di Sarno en zijn vrouw Alexandra Saraniero hun gin ‘Blue Scorpio’ voor. Een uitzonderlijk product met een mooi verhaal over schorpioenen, snorren citroenen en wilde salie…
Tijdens de pandemie en de verschillende lockdowns kreeg chef-kok Alessandro Di Sarno het idee om eigen gin te creëren. Het moest een product worden dat niet enkel zijn culinaire kennis, maar ook zijn streven naar authenticiteit en zijn passie voor de streek zou uitstralen. En zo ontstond Blue Scorpio. De smaak van Blue Scorpio is onvergelijkbaar, en dat geldt zeker ook voor de familiegeschiedenis die achter de creatie van deze gin schuilt. De hoofdingrediënten doen denken aan de twee vaderfiguren aan wie de gin opgedragen is: citroenen die met de hand geplukt zijn op het eiland Capri, waar de ene vader vandaan kwam, en wilde salie uit het Aurunces-gebergte in Lazio, waar de andere vader zich graag terugtrok.
Beide vaders zijn geboren onder het teken Schorpioen en waren ook trotse snorrendragers. De naam en het logo van de gin waren dan ook meteen gevonden!
Korte keten
Alessandro Di Sarno en zijn vrouw Alexandra Saraniero wilden van hun gin absoluut een hoogwaardig ambachtelijk product maken. En dus besloten ze de hulp in te roepen van een meester-distilleerder om het recept te perfectioneren en hun product volgens de regels van de kunst te distilleren. De geknipte persoon daarvoor was Manu De Cort, die aan het hoofd staat van een familiestokerij in Pepingen (Halle).
Manu De Cort heeft altijd al een passie voor de wereld van sterke drank gehad. 10 jaar geleden besloot hij, samen met zijn vrouw Sofie, een eigen ambachtelijke stokerij op te richten in het Pajottenland. Deze stokerij is uniek in België. Ze werkt volgens het principe van de korte keten. Om een zachte alcohol te verkrijgen en enkel de puurste smaken te behouden, stookt Manu De Cort in een koperen Holstein-distilleerkolf. Hij beschikt over twee distilleerketels van 5000 en 650 liter, die verwarmd worden op stoom. Na het stoken lengt de meester-distilleerder de sterke drank – die met een alcoholpercentage van 80 à 85% uit de distilleerkolf komt – aan met kwaliteitsvol water om het gewenste alcoholgehalte van 40% te verkrijgen. Daarna laat hij het product nog enkele maanden rusten.
Explosie van smaken
Alle Scorpio-gins zijn London Dry Gin en worden gedistilleerd met echte kruiden. Er zijn geen natuurlijke of artificiële extracten en aroma’s aan toegevoegd, en al helemaal geen suiker. Alle smaken zijn afkomstig van de zorgvuldig gekozen grondstoffen: citroenen van het eiland Capri, wilde salie uit Lazio en jeneverbes die de gin zijn specifieke karakter geeft. Een evenwichtige combinatie van 12 zorgvuldig geselecteerde ingrediënten doet denken aan de geuren van de Middelladse Zee.
Blue Scorpio biedt een complexe, bijna sprankelende mix van smaken. Met zijn citrusgeur en zilte plantaardige toetsen zorgt deze gin voor een explosie van smaken. De eerste indruk is zacht en delicaat, maar ook verfrissend, met lichte kruidige toetsen. Blue Scorpio won de zilveren medaille op de World Spirit Trophy in 2022 en 2023 en op het Concours International de Lyon in 2023.
Oaked Scorpio Oaked Scorpio is ontstaan uit het idee van Alessandro Di Sarno om Blue Scorpio-gin te laten rijpen op Frans eikenhout. Deze gin is rond en delicaat en verrast met frisse en intense toetsen van karamel, vanille en geroosterde hazelnoten. Het volle en omhullende hout geeft diepte en belang aan de jeneverbes en salie. Oaked Scorpio wordt als limited edition geproduceerd in kleine, met de hand genummerde batches en valt op door zijn zachtheid, intensiteit en diepte. Deze gin valt in de smaak bij de grootste kenners, die er graag van genieten als afsluiter van een maaltijd of in combinatie met een grand cru chocolade, maar ook in een onverwachte gin-tonic. Oaked Scorpio won de dubbele gouden medaille op de World Spirit Trophy in 2023.
Naked Scorpio Naked Scorpio 0% alcohol is een distillaat van elf botanische ingrediënten en bevat geen toegevoegde aroma’s of extracten. Zonder suiker, bewaarmiddelen of citroenzuur is het een natuurlijk product en een goed alternatief voor een gezonder aperitief. Met zijn geurige toetsen die doen denken aan peperkoek, maar ook de frisheid van citroen en de kruidachtige en zilte toetsen van salie biedt Naked Scorpio een moment van onverwacht, bedwelmend genot. Heerlijk als gin-tonic met een paar basilicumblaadjes erbij of als mocktail.
Info en verkooppunten: https://bluescorpiogin.com/