Brussel profileert zich steeds meer als een milieuvriendelijke stad. Op vlak van toerisme worden heel wat inspanningen gedaan om het duurzame karakter van de stad te verhogen.  Wij namen de fiets en gingen op zoek hoe groen de stad is…

Eersteklas milieuvriendelijk hotel
Thon Hotel EUThon Hotel EU is een viersterrenhotel, met 24 uur topservice. Gelegen in de Europese wijk en op wandelafstand van het historisch centrum is het Thon Hotel EU een ideaal uitgangspunt voor zakenmensen maar ook voor vrijetijdsreizen, conferenties & vergaderingen, spa & ontspanning en citytrips. Het Brussels hotel met zijn  405 comfortabele kamers is ontworpen volgens de strengste normen op het vlak van energiebesparing.  Het hotel heeft ook een proactief milieubeleid waarvoor het tijdens zijn openingsjaar in 2012 al meteen gecertificeerd werd  met het Green Key keurmerk.

Zachte mobiliteit
IMG_0343Fietsen zijn geen rariteit meer in het Brussels stadsbeeld.  Naast het milieuvriendelijk aspect ben je met de fiets vaak vlugger ter bestemming. Daarenboven is het ook veilig fietsen op de fiets- en busstroken. ProVélo organiseert begeleide fietstochten om zowel de binnenstad als de groene omgeving van Brussel te verkennen. Voor verre verplaatsingen in Brussel of daarbuiten kunnen groepen beroep doen op de groene ECO-bus.

Kleine gezellige parken
Iedereen kent wel het Warandepark en was misschien ook al eens in het Leopoldpark maar Brussel heeft ook veel kleine charmante parken die vaak verscholen liggen achter hoge herenhuizen of flatgebouwen zoals het park Vanbuuren, het park Tenbosch of het Jean-Felix Hap Park.  Het is zalig om er even weg van het drukke stadsverkeer te genieten van een groene omgeving.

Participatieve moestuinen

participatieve moestuinenIn 2007 kreeg de gemeente Etterbeek na de voltooiing van het Gewestelijk ExpresNet de erfpacht van een strook grond van 2700 m2 evenwijdig met de spoorlijn. Al heel vlug ontstond de idee om deze strook grond aan de Nieuwelaan te verdelen in moestuintjes en ze te laten beheren door de plaatselijke bevolking en door Etterbeekse verenigingen met sociale en of milieuvriendelijke doelstellingen. De tuintjes zijn ook ontmoetingsplaatsen voor de lokale bevolking zodat ze niet enkel bijdragen tot het behoud van de biodiversiteit in de stad maar ook de sociale cohesie bevorderen.

BiodiverCITY
Dat een stad veel meer is dan alleen straatstenen, muren en beton, is momenteel te zien op de tentoonstelling BiodiverCITY  in het Museum voor Natuurwetenschappen.  Op straat, in de bodem, in een stadstuin, op een braakland, een spoorweg, in een park en in een bos vind je veel meer dieren en planten dan je zou denken. Na een eerste kennismaking met de biodiversiteit van de stad kan de bezoeker in het tweede deel van de tentoonstelling zelf op een actieve manier aan de slag als burger, politicus of planoloog.

Info: www.belgie-toerisme.be

 

 

Brussel, groener dan je denkt

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.