Culinair genieten in Brussel

Een dagje Brusselen is leuk maar vergt ook heel wat calorieën. Geen nood want je vindt er niet alleen de lekkerste frieten en biertjes maar ook klasserestaurants.

De lekkerste frieten

tn_Maison AntoineFrieten is een Belgische specialiteit en waar kan je die beter eten dan in Brussel.  Maison Antoine op het Jourdanplein werd gesticht in 1948 en wordt nu uitgebaat door de derde generatie. Dat de frieten er lekker zijn, zie je aan de rij wachtenden. Celebreties zoals Johnny Hallyday, Axelle Red, Helmut Lotti, Didier Reynders, … schoven ook ooit aan de kiosk aan. Maison Antoine was ook al te gast in het koninklijk paleis waar de vorsten de goudgele frieten proefden.

Cantillon
Geuze Cantillon

In 1900 begon de familie Van Roy-Cantillon in de Geudestraat in Brussel met het brouwen van Lambik, Geuze, Faro en Kriek.  Meer dan 100 jaar later is nog alles hetzelfde: de werktuigen, het brouwproces én de smaak van het bier. Een betere plaats voor het Brussels museum van de Geuze kon men niet dromen.  In 1999 besloot brouwerij Cantillon om alle bieren te brouwen met biologisch geteelde granen.   Het belangrijkste van een brouwerijbezoek is proeven. Brouwerij Cantillon biedt hiervoor keuze uit de Geuze 100% Lambic, de Geuze 100% Lambic Bio,  Kriek, Rosé de Gambrinus, Grand Cru Bruoscell, Iris, Vigneronne, Sint-Lamvinus, Fou’Foune en Lou Pepe.

Slow Food
tn_IMG_0453‘Slow Food Brussels’ is een programma waarbij 25 restaurateurs-ambassadeurs het jaar rond lokale seizoensproducten van de beste kwaliteit serveren. Een aanrader is alvast restaurant Les Brigittines waar meesterkok Dirk Miny traditionele gerechten omtovert tot eigenzinnige versies van regionale specialiteiten. Niet te versmaden is zijn befaamde Brusselse zuurkool. Begeleid door een biertje van Cantillon of van de Brasserie de la Senne wordt dit een onvergetelijk gastronomisch genot.

Creatieve keuken
IMG_0380La Buvette  is een non-conformistische bistro in een vroegere paardenbeenhouwerij in Sint-Gillis. La Buvette heeft geen kaart. Je hebt keuze tussen een vijfgangenmenu voor 35 euro of een zevengangenmenu voor 45 euro. Tafelen in La Buvette is rustig genieten. Chef-kok  Nicolas Scheidt staat alleen in de keuken en bereidt alles op het moment. Verser en lekkerder kan dus niet. La Buvette heeft een ruime keuze uit bijpassende bieren. We troffen er zelfs het vrouwenbier Eva.

Info: www.belgie-toerisme.be