Op zoek naar de Gouden hoogtepunten van Gdansk

Wie een leuke bestemming voor een citytrip zoekt, denkt meestal niet meteen aan de Poolse stad Gdansk. De regio is nog vrij onbekend, maar toch is deze ‘parel van het noorden’ een absolute aanrader voor iedereen die houdt van cultuur, geschiedenis en gezelligheid.

 

Rijke Hanzestad
Tijdens een stadswandeling door het centrum van Gdansk krijgen we een déjà-vugevoel: de trapgevelhuizen doen ons denken aan Brugge, Gent, Antwerpen of Amsterdam. Gids Agnieszka Syroka lacht: ‘Gdansk was in de middeleeuwen een van de rijkste en belangrijkste Hanzesteden. Het had sterke culturele en commerciële banden met de Lage Landen. Veel historische gebouwen die tijdens de Poolse Gouden Eeuw werden gebouwd, hadden een Nederlandse architect.’ Na een gouden periode van drie eeuwen kreeg de welvaart van Gdansk ernstige klappen door de Zweedse oorlogen, de verdeling van Polen, de annexatie door Pruisen en de Napoleontische oorlogen. Op 1 september 1939 vielen in Gdansk de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog. De stad werd compleet verwoest. De wederopbouw duurde decennia, maar uiteindelijk herrees de stad in al haar glorie. In de jaren ’80 ontstond op de scheepswerven van Gdansk de vakbond Solidarność, die het communistische regime aan het wankelen bracht.

P1430051 

 

 

Drie historische wijken
De binnenstad van Gdansk bestaat uit drie historische wijken, waarvan de Hoofdstad (Glowne Miasto) voor bezoekers het interessantst is. Ten noorden ervan ligt de Oude Stad (Stare Miasto) en ten zuiden de Oude Buitenwijk (Stare Przedmiescie). Anders dan je zou denken is niet de Oude Stad maar de Hoofdstad de plek waar Gdansk ontstond. Aanvankelijk ontwikkelden de Hoofdstad en de Oude Stad zich naast elkaar, maar onder het bewind van de Duitse Orde groeiden de twee aan elkaar vast.

 P1430123

 

 

P1430110

 

 

 

 

 

 

 

Koninklijke route
Onze stadswandeling begint langs de kade van de Motlawarivier. Een houten havenkraan is een stille getuige van de tijd toen dit het economische hart van Gdansk was. Op de rivier liggen replica’s van oude schepen. Liefhebbers kunnen hiermee een tochtje maken. De kade is nu een promenade met restaurants en amberwinkels. De ‘5th Avenue van de amber’ is de Mariackastraat, met stijlvolle, rijkelijk versierde huizen. Aan het einde van de straat staat de Mariackabasiliek, de grootste bakstenen kerk van Europa met plaats voor 25.000 mensen. Via een zijstraat belanden we op de Dlugi Targ. Deze straat was in de Middeleeuwen de belangrijkste verkeersroute en een onderdeel van de Koninklijke Route, waarlangs vorsten de stad binnenkwamen. Hier staan 16de-eeuwse bouwwerken zoals het raadhuis, de Groene Poort, de Gouden Poort, het Uphagenhuis en de Neptunusfontein. In het stadhuis bezoeken we het Museum van de Historie van de stad Gdansk. We wagen ons ook aan de beklimming van de toren en worden beloond met een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

 P1430050

P1430150

 

P1430124

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amber en goud uit Gdansk
Voor we Gdansk verlaten, gaan we op souvenirjacht. Een sieraad van amber? Winkels genoeg, maar 80% van de verkochte amber is vals. Ene Pjotr verklapt ons de echtheidsproef: je legt de amber in zout water. Als hij komt bovendrijven, is hij echt. Een ander middel is de ‘vuurproef’, want amber brandt als een kaars. Wat geen echtheidsproef nodig heeft, is het Danziger Goldwasser, een likeur met goudsnippers die in 1598 voor het eerst werd gestookt door de Hollander Ambrosius Vermollen. Het drankje is gewoon lekker! En zo een fles nemen we zeker mee voor het thuisfront!

P1430053

 

P1430070

 

P1430078

En de gastronomie?
En zoals de meeste Vlamingen die op reis gaan naar een onbekende regio vroeg ik me ook af hoe het eten in Polen was.  Bij deze kan ik iedereen verzekeren dat je in Polen voortreffelijk kan eten en dat voor heel weinig geld. De Poolse keuken is ronduit lekker. En wie gastronomisch wil gaan eten, moet daar geen groot bedrag voor uittrekken. Smaczne!

P1430122

P1430139

 

 

P1430141

Info: www.polen.travel; www.en.gdansk.gda.pl