Op 24 april van 10 tot 18 uur gaat de derde editie van Rondje Roodbruin waarbij de brouwerijen De Brabandere, Omer Vander Ghinste, Rodenbach en Verhaeghe samen met Toerisme Leiestreek de roodbruine bieren in de kijker zetten.

De roodbruine bieren zijn in opmars en zouden wel eens de nieuwe trend in bierland kunnen worden. Maar zoals het spreekwoord zegt, is men ook geen sant in eigen (bier)land en waar de roodbruine bieren in de USA zeer gegeerd zijn en er ook Beer Awards wegkapen, moeten Vlamingen deze typisch producten van de Leiestreek opnieuw ontdekken.  De benaming ‘Roodbruine bieren’ duidt op een categorie bieren met gemengde gisting omdat het gaat over een mengeling van jong bier van hoge gisting met een bier van spontane gisting dat minimum 18 maanden in een foeder heeft gerijpt. Zo wordt een ‘blend’ gecreëerd.

rondje roodbruin1

Klavertje Bier
Rondje Roodbruin op 24 april is een ideale gelegenheid om vier Zuid-West-Vlaamse roodbruine bierbrouwers en hun producten beter leren te kennen.

Brouwerij De Brabandere is sinds 2014 de nieuwe naam voor Brouwerij Bavik in Bavikhove. De brouwerij die in 1894 opgericht werd,  produceert o.a. Petrus Oud Bruin, Petrus Aged Pale en Petrus Aged Red.

Brouwerij Omer Vander Ghinste is de trots van Bellegem, een deelgemeente van Kortrijk. Alles begon in mei 1892 toen Remi Vander Ghinste voor zijn zoon een woonhuis en bijhorende gebouwen kocht voor zijn zoon Omer. En  datzelfde jaar nog denderen de eerste vaten “ouden tripel” over de Bellegemse kasseien. Na Vanderghinste Oud Bruin volgde Cuvée des Jacobins als roodbruin paradepaardje.

Brouwerij Rodenbach in Roeselare is de bekendste vertegenwoordiger van het roodbruin bier. De brouwerij werd in 1821 gesticht door Alexander Rodenbach, zijn broers Ferdinand en Pedro en hun zus Amelia en haar echtgenoot. De sublieme Rodenbach wordt nog steeds gebrouwen in een 19e-eeuws decor. Na het brouwen en een wekenlange rijpingsperiode wordt het bier overgepompt naar één van de 294 eikenhouten vaten, waar het minstens 18 maanden lang rijpt.

Brouwerij Verhaeghe uit Vichte, een deelgemeente van Anzegem, beheerst perfect de kunst van het brouwen van roodbruin bier. “De Vichtenaar” en de “Duchesse de Bourgogne” verkregen eerder al de officiële erkenning als Vlaams streekproduct. Het basisbier wordt gebrouwen met donkergebrand gerstenmout, eigen putwater, maïsgriesmeel, tarwe, overjaarse hop en een eigen gistcultuur. Nadien rijpt het bier in de verschillende eikenhouten ‘foeders’ verspreid over de brouwerij.

Info: www.toerisme-leiestreek.be/nl/rondjeroodbruin

Proef de roodbruine bieren tijdens Rondje Roodbruin

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.