BOZAR toont Malta – Land of Sea

In het kader van het voorzitterschap van Malta van de Raad van de Europese Unie, loopt in BOZAR de tentoonstelling “Malta Land of Sea”. Meer dan 60 historische kunstwerken en objecten vertellen de geschiedenis van het kleinste land van de Europese Unie en de culturele diversiteit die aan de basis ligt van de Maltese identiteit. Maar er waait ook een frisse culturele wind op het eiland dat met de strategie Create 2020 nu al ‘Valletta, European Capital of Culture 2018’ voorbereidt.

Malta heeft een oppervlakte van slechts 316 km² maar door zijn strategische ligging was het eiland steeds van groot belang voor het beheersen van de Middellandse Zee. Om die reden was het eiland ook vaak de inzet van oorlogen. De verschillende overheersingen lieten hun sporen na zodat de Maltese cultuur een unieke melting pot is van verschillende Europese en Mediterrane invloeden.

Eigenzinnige selectie

De  tentoonstelling Malta. Land of Sea  toont aan de hand van meer dan 60 kunstwerken en objecten -van prehistorische beeldjes van 4000 v.C. tot hedendaagse kunst- op een dynamische manier de geschiedenis van het eiland en de culturele diversiteit. Malta Land of Sea is opgebouwd uit 9 thematische clusters, die doelbewust niet chronologisch opgevat zijn. Curator Sandro Debono stelde een eigenzinnige en diverse selectie samen waarbij objecten een nieuwe betekenis krijgen en gelinkt worden aan andere voorwerpen. Zo wordt een kompas, gebruikt door vluchtelingen om de Middellandse Zee over te steken,  gepresenteerd nabij historische navigatiekaarten en – instrumenten. Architecturale structuren uit de prehistorie worden in verband gebracht met nieuwe projecten zoals het controversiële ontwerp van Renzo Piano voor het parlementsgebouw van Valletta dat in de typische Maltese leemsteen opgetrokken is. Het publiek ontdekt verder schilderijen als het Portret van Antonio Marelli, ridder van Maltavan Caravaggio, De jonge Sint-Jan de Doper met de tabbaard van de orde van Sint-Jan van Mattia Preti of Grand Harbour in Malta van Joseph Mallord William Turner. De tentoonstelling toont ook diverse objecten zoals prehistorische vruchtbaarheidsbeeldjes, juwelen, een typische Maltese klok ‘Tal-Lira’, historische wapens of heilige relieken zoals een gefossiliseerde haaientand (ook bekend als de ‘Lingua di San Paolo’, naar het verhaal van apostel Paulus die het christendom geïntroduceerd zou hebben op Malta).

©Heritage Malta\Daniel Cilia

Actuele kunst
Twee hedendaagse kunstenaars creëerden speciaal voor de expo nieuw werk, dat de bezoekers stimuleert om de historische werken met een andere blik te bekijken. Pierre Portelli presenteert enkele interactieve geluidsinstallaties, terwijl Austin Camilleri de Maltese taal centraal plaatst in zijn sculpturen en tekstwerken. Het Maltees is uniek in de wereld omdat het de enige Semitische taal is die in het Latijnse alfabet wordt geschreven. De handige bezoekersgids bevat tekst en uitleg bij elke cluster. Tien Maltese auteurs, die wonen en werken in Brussel, becommentariëren er ook een werk naar keuze.

Praktisch:
Malta. Land of Sea loopt tot 28 mei in BOZAR Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel en dit van dinsdag tot zondag,  van 10u tot 18u; op  donderdag van 10 tot 21u. Gesloten: maandag.
In de rand van de tentoonstelling presenteert BOZAR ook een Focus on Malta, met onder andere het project Future Fabulators – Beehive.

Info & tickets:  +32 (0)2 507 82 00 – info@bozar.be – www.bozar.be