Extremadura, onbekend maakt onbemind

Spanje is veel meer dan de costa’s.  Wie ooit naar het binnenland trok, is vol lof over de pareltjes die sommige regio’s herbergen. Op de vooravond van het Brussels vakantiesalon waren we op een workshop over Extremadura.  Gelegen tussen Portugal en Andalucia biedt deze regio naast historisch erfgoed ook een flink stuk natuur, traditionele feesten en een gastronomie om u tegen te zeggen…

Onbekend
De autonome regio Extremadura krijgt jaarlijks slechts 1 miljoen toeristen op bezoek en dat terwijl Spanje in totaal 75 miljoen toeristen heeft. Niet dat Extremadura klein is want de oppervlakte is zelfs groter dan België. Het voordeel van deze relatieve onbekendheid is dat er geen massatoerisme is en dat de dorpen er nog authentiek zijn. Het overgrote deel van de toeristen zijn daarenboven Spanjaarden en Portugezen. Maar Extremadura verdient meer belangstelling…

Historisch erfgoed
Dat Extremadura een rijke geschiedenis heeft, blijkt uit de verschillende prehistorische dorpen en bezienswaardigheden zoals de grotten van Maltravieso (Cáceres),  Monfragüe, Villuercas en Alange en de talrijke hunebedden in Valencia de Alcántara en in Lácara. Na de Tartessiërs werd de regio bewoond door de Kelten en de Romeinen waardoor tal van historische sites ontstonden zoals het amfitheater, de tempel van Diana en tal van bruggen en aquaducten in Mérida. De Moren bouwden grote citernes en de Spaanse katholieke koningen lieten in Guadaloupe kerken, kloosters en paleizen bouwen.  In Yuste stat het renaissancepaleis waar Karel V zijn laatste levensdagen doorbracht. Het archeologisch gebied van Mérida, het oude stadscentrum van Cáceres en het koninklijk klooster van Santa Maria de Guadaloupe staan op de Werelderfgoedlijst.

Ongerept natuurparadijs
Extremadura: is een regio vol valleien, bergketens, vlakten en rivieren.  Met niet minder dan 60 beschermde natuurgebieden is Extremadura een van de laatste onaangetaste wildernissen van Europa.. Het 18.000 ha grote Nationaal Park van Monfragüe herbergt het grootste mediterraan bos van de wereld. Het is tevens een belangrijk vogelgebied en telt niet minder dan 150 soorten orchideeën. Wandelaars komen hier vast aan hun trekken.  Dwars door Extremadura loopt ook de 1000km lange Via de la Plata, een oude zilverroute die vanuit Sevilla naar Santiago de Compostella loopt en in de middeleeuwen de belangrijste bedevaartsweg naar Compostella was voor christenen afkomstig uit het door moslims overheeste zuid spanje en noord afrika.

Fiestas
Spanje en fiestas zijn onafscheidelijk. En dat geldt ook voor Extremadura. Het jaar rond zijn er traditionele feesten zoals carnaval, stierengevechten, feesten rond lokale gastronomie zoals Ibericoham in Monesterio, kersen in de Jertevallei en kaas in Trujillo. Maar ook religieuze feesten zoals de Semana Santa ontbreken er niet.

Gastronomie
De keuken van Extremaduran is zeer gevarieerd. Zowel christenen als moslims en joden die in de regio leefden drukten hun stempel op de gerechten.  Het Arabische  “sinabi” is de voorloper van “caldereta”, een vleesstoofpotje. Het joodse “adefina” vinden we terug in de typische stoofpotjes “olla”, “puchero” en “escabeche”. Maar verlaat Extremadura niet zonder ook te proeven van de Torta del Casar, een geitenkaas gemaakt van rauwe schapenmelk afkomstig van de merionoschapen. Met een glaasje Ribera del Guadiana is dit zaligheid troef.
Hét luxeproduct bij uitstek is echter de Ibericoham, afkomstig van de Iberico varkens, die wereldwijd aanzien wordt als de beste ham. Wij keken toe hoe Pedro vakkundig flinterdunne plakjes Ibericoham sneed en genoten er van…

Ibericoham, de lekkerste ham te wereld

Infowww.turismoextremadura.com