Met City Golf verken je de mooiste plekjes van Ronse

Ronse is al enkele jaren aan een toeristische revival bezig. De Sint-Hermescrypte en het  MUST-textielmuseum kregen al een nieuwe look en ook het aanbod van thematische gegidste wandelingen werd uitgebreid. Dit jaar zet de stad de gerestaureerde drukpers in de kijker en al golfend kom je langs de mooiste plekjes van Ronse.

Sint-Hermes
De Sint-Hermescrypte, een typisch voorbeeld van romaans-gotische architectuur, was destijds bedoeld als bewaarplaats voor de relikwieën van de heilige Hermes, patroon van de zenuw- en geesteszieken.  Bezoekers krijgen er een overzicht van de bouwgeschiedenis van de crypte en van de verschillende fasen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing.  Naast originele en eigentijdse illustraties worden ook archeologische vondsten getoond.

MUST
In de oude textielfabriek “Cambier-Robette” in de Hoge Mote zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Onder begeleiding van de stadsgids kan je de afdelingen grondstoffen, voorbereiding en weverij, het labo, het atelier van de meestergast en de stoommachine bezichtigen.  Eén van de paradepaardjes van het Must is ongetwijfeld de weverij, waar de bezoeker aan de hand van een 40-tal werkende getouwen een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000.

Gegidste wandelingen
Via “Op stap met de gids” kan je de verborgen plekjes van Ronse ontdekken. Zo is er op 22 april de Cypriaan De Rorewandeling en die dag kan je via een gezinswandeling ook het Bois Joly verkennen. Een bezoek aan chocolatier Hermes staat op 6 mei op de agenda en op 25 mei is er een Seniorenfiertel.  Op 3, 10 en 24 juni en op 2 september kan je het landhuis Victor Horta bezoeken. Een Art Decowandeling staat gepland op 22 juli en 26 augustus en op 16 september kan je de Sint-Hermestoren beklimmen. Nog uitgebreid overzicht van alle gegidste wandelingen staan op www.visitronse.be/nl/op-stap-met-de-gids.

De Juliennepers
Rond 1900 heerste in Ronse een zeer grote journalistieke bedrijvigheid. In 1841 verscheen het eerste weekblad van Ronse “l’Echo de Renaix”, gedrukt en uitgegeven door A.C. de Malander. Het drukken ervan gebeurde met een typo of hoogdrukpers. Recent werd in de inkomhal van Brouwerij De Keyser een dergelijke drukpers geplaatstdie oorspronkelijk bij drukkerij Bataille-Berton op ’t Klein Marktje in Ronse stond. Bataille was van 1870 tot 1903 uitgever en drukker van “Les Feuilles d’Annonces”.  De Julienne zoals deze gietijzeren drukmachine noemt,  heeft een aandrijfwiel van minstens anderhalve meter en een gewicht van een paar ton. De aan- of inleg van de vellen papier gebeurt nog manueel maar het papiertransport, de inktgeving en het drukken gebeurt wel mechanisch in twee cycli. Deze machine stond jaren stof te vangen in de zijvleugel van de Hoge Mote. Door de huidige restauratie van de erfgoedsite moest de drukpers noodgedwongen verhuizen. Dankzij de inzet van Hubert De Doncker en Luc Verschueren, twee gedreven Ronsenaars werd de drukpers ondertussen grondig gerenoveerd, gepoetst en perfect afgesteld. Het is de bedoeling dat de drukpers ingezet wordt voor grafisch werk met een toeristisch of cultureel doeleind. Een demonstratie met deze drukpers kan steeds aangevraagd worden bij Toerisme Ronse.

City Golfen
City Golf is een vernieuwende manier om mensen te laten kennismaken met golf. geziene manier.  Al golfend kan je de mooiste plekjes van Ronse ontdekken en dit allemaal binnen één en hetzelfde concept. Holes worden vervangen door targets die zich reeds in de stad bevinden bv. een standbeeld, een zitbank, fontein, …. Degene met het minste aantal slagen is de winnaar. Het parcours duurt ongeveer twee uur en je legt daarbij ongeveer 2,5 km af. City Golf is voor iedereen. Golfervaring of een golfvaardigheidsbewijs zijn niet nodig. Hoe minder golfervaring, hoe leuker. City Golf is ideaal als teambuilding maar ook voor een familie-uitje, een verenigingsactiviteit, de aanloop naar een vrijgezellenavond, …. City Golf wordt georganiseerd door City Golf zelf via www.city-golf.beinfo@city-golf.be; tel. 0498/395694.

Meer info over Ronse bij Toerisme Ronse Bruulpark Spanjaardenkasteel – 9600 Ronse;  tel. 055/232816; toerisme@ronse.be en op de vernieuwde website www.visitronse.be