Het Atomium viert 60e verjaardag

Het Atomium aan de Heizel in Brussel bestaat dit jaar 60 jaar. Om dit te vieren worden tal van events, tentoonstellingen, een rockfestival, … georganiseerd. Tevens is er ook een gloednieuw stripverhaal, een horloge van MeisterSinger en het speciaal bier Flo58.

Symbool
Op 17 april 1958 opende op de Heizel in Brussel de wereldtentoonstelling “Expo 58”.  Het symbool bij uitstek van Expo 58 was het Atomium, een stalen constructie bestaande uit negen gigantische bollen die samen het 165 miljard keer uitvergroot ijzerkristal uitbeelden. Dit idee van André Waterkeyn moest de Belgische staalindustrie promoten.  Hoewel het de bedoeling was om na Expo 58 het  Atomium en alle paviljoenen af te breken, bleef het monument dermate populair dat het ook overeind bleef.  Het monument ontsnapte echter niet aan de tand des tijds en van 2004 tot 2006 werden de bollen en de buizen opnieuw geïsoleerd en met inox plaatjes bekleed zodat het sindsdien schittert als nooit voorheen.

Feestjaar
Het feestjaar voor 60 jaar Atomium werd ingezet op 23, 24 en 25 maart.  Vanaf dan lopen er drie tentoonstellingen in het Atomium en in het ADAM – het Brussels Design Museum-  voorgesteld onder de gemeenschappelijke noemer Galaxy 58.
‘People of 58’  in het Atomium zoomt via onuitgegeven foto’s en filmbeelden in op de mensen die Expo 58 hebben bezocht. Bezoekers zien er ook de outfit van de beroemde Fair Hostessen.
‘Graphic 58’ in het ADAM toont de vormen, kleuren en texturen van een vernieuwde design.
‘Podium 58’ eveneens in het ADAM is opgezet in samenwerking met het Mode- en Kantmuseum van Brussel en toont hoe de bezoekers, op de drempel van de Swinging Sixties, op hun paasbest rondwandelden op Expo 58.
Op 28 en 29 april is er een rommelmarkt en op 5 en 6 mei gaat het festival ‘Rock around the Atomium’.
Het restaurant van het Atomium biedt van april tot december een uitzonderlijke driegangenlunch aan met Belgische producten, schotels en wijnen voor 60 euro.
Wie dit menu reserveert via www.atomiumrestaurant.be,  krijgt een bezoek aan het Atomium aangeboden.  Het feestjaar voor 60 jaar Atomium dat bol staat van de activiteiten wordt afgesloten met een groots vuurwerk.

Stripverhaal
Patrick Weber en Baudouin Deville zijn fan van de fifties en van Expo 58. Patrick Weber is geschiedkundige en Baudouin Deville is tekenaar die gepassioneerd is door de reconstructie van de typische sferen van het Brusselse leven. Samen besloten ze een strip te maken over Expo 58.  Buiten hun verwachting werd ‘Glimlach 58’ meteen uitgeroepen tot het officiële stripverhaal voor de 60e verjaardag van het Atomium.  De strip is een geopolitieke thriller in het hart van de Wereldtentoonstelling van 1958. Het is een fictief verhaal waarvoor auteur Patrick Weber zich perfect documenteerde. Glimlach 58 vertelt het verhaal van de glimlachende hostess Kathleen die nooit gedacht had dat ze door haar job in het middelpunt van een spionagezaak terecht zou komen waar de grote mogendheden in volle Koude Oorlog bij betrokken zijn. De strip is een uitgave van Editions Anspach.  (www.editionsanspach.com)

FLO 58
Speciaal voor Expo 58 produceerde de brouwerij van Flobecq destijds een gelegenheidsbier.  Naar aanleiding van de 60e verjaardag van het Atomium brengt de brouwerij dit uitzonderlijke brouwsel weer in omloop. FLO58 is een amberkleurig biobier, vintage cuvée van 6°, dat kan geproefd worden in het restaurant van het Atomium en te koop is in enkele warenhuisketens. www.brasseriesdeflobecq.be

Info: www.atomium.be/60