Ze zijn er weer, de Zeeuwse oesters!

De eerste Zeeuwse mosselen zijn nog maar net verteerd of er dient zich in Zeeland alweer  een nieuwe zilte delicatesse aan. Verpakt in een platte of een creuse schelp zijn de Zeeuwse oesters het paradepaardje van Zeeland. In Yerseke waren we getuige van de officiële opening van het oesterseizoen en het ophalen van de eerste sleep oesters

In Yerseke gingen we aan boord van de Marstrand die aangemeerd lag aan de Havendijk.  De gastboot voer richting Oosterschelde tot op de hoogte van de YE155 van schipper Maurice Boone die dit jaar de eerste oesters zou ophalen. Aangekomen op de juiste plaats in de Oosterschelde, werd de eerste lading oesters opgehaald met een kor, een speciaal net voor de oestervangst. De kor werd nog enkele keren te water gelaten en weer opgehaald om de oesters te spoelen. En dan was de eerste vangst een feit.

Onder luid applaus voer de YE155 langs de Marstrand naar de voorsteven waar schipper Boonen de eerste oesters aan de besturen van Reimerwaal en Schouwen-Duiveland aanbood.  En dan was het moment aangebroken om te proeven….  Verser kan niet want rechtstreeks uit het zilte water. “Een oester  mevrouw?”, vraagt een jongeman.  In een oogwenk opent hij de oester en maakt ze los. “Peper, citroen?” vraagt hij nog. Puur vind ik ze het lekkerst! Hoe je oesters het beste proeft?  Je zet de schelp aan je mond, slurpt het zilte vocht op en laat de oester naar binnen glijden. Je kauwt er minimum drie keer op want zo komt de smaak het best tot zijn recht. Heerlijk! De Zeeuwse creuses uit de Oosterschelde zijn dit jaar van een voortreffelijke kwaliteit.  De platte oesters uit het Grevelingenmeer zijn nog fijner van smaak en worden niet zonder reden de ‘Rolls Royce onder de oesters’ genoemd.  Jammer dat deze schaaldieren steeds meer bedreigd worden door de oesterboorder, een slak die zich door de schelp van het jonge oesterbroed boort waardoor grote delen van de oogst verloren gaan. Er is een reddingsplan in de maak waarbij net als in Frankrijk de oesters op tafels kunnen gekweekt worden.

Oesters zijn er het jaar rond maar als het zeewater boven een bepaalde temperatuur komt, gaan de oesters –net als de mossels- zich voortplanten en worden ze melkig. Laat dat nu juist voorvallen in de late lente en de zomer en het mysterie van de letter r in de maand en de reden waarom liefhebbers vanaf mei geen oesters meer eten is meteen duidelijk.

De Marstrand heeft ondertussen Yerseke bereikt. In de Viskêête ontvangt de Nederlandse Oestervereniging het MSC-certificaat en de eerste oesters worden er geveild voor het goed doel ‘Vrienden van Siem’.  Het is Jan-Kees Vette van Vette & Verhaart B.V. die 11.200 euro neertelde voor het eerste mandje platte oesters van 2018.