Parc Chlorophylle in Manhay ligt in één van de mooiste bosmassieven van de Ardennen. In het 9 ha groot recreatiebos kan je de natuur ontdekken met een knipoog naar de ecologie maar ook avontuur beleven in het adventure park. En voor de échte durvers is er de nieuwste 8 meter hoge touwenpiramide…

Dat de natuur voorop staat in parc Chlorophylle merk je al bij het binnenkomen van het park waar je door een vegetatietunnel van gevlochten wilgenbomen wandelt. In deze tunnel staan de ‘tastenbakken’ waarin bezoekers hun handen kunnen steken en proberen te herkennen welke verschillende elementen van het bos in de bakken zitten. Het is aangenaam wandelen langs het parcours dat opgesmukt wordt met immens grote panelen met sfeertekeningen.  De reuzengrote kaders waar je doorheen moet stappen, leveren tevens mooie foto’s op.

Na een waarnemingspost om zowel kleine als grote dieren waar te nemen, leren een aantal  didactische panelen ons meer over o.a. de verscheidenheid van het Ardense landschap, de meest voorkomende bomen in de Ardennen en wat men er zoal onder de grond kan vinden.
Animatie nummer 10 is spectaculair want hier wandelen de bezoekers over een 15 m hoge loopbrug tussen de boomtoppen. Hier kan je het bos ontdekken zoals sommige dieren die in de boomtoppen leven.  Zo is er de zwarte ooievaar wiens nest zich in de beuken- , eiken- of dennenbossen bevindt. Ook de boommarter en de Vlaamse gaai leven hier op hoog niveau.

Animatie nr. 15 is een leerschool in geduld.  Kleine openingen in een haag nodigen de wandelaars uit om allerlei verborgen diersoorten te observeren.   Animatie nr. 16 toont de « olympische kampioenen » onder de dieren.   De natuur heeft de dieren verbazingwekkende capaciteiten gegeven, die hen toelaten hun voedsel te vinden of te ontkomen aan hun vijanden.  Hier wordt de bezoeker  uitgenodigd om zijn eigen prestaties te vergelijken met die van o.a. de ree,  de zwarte ooievaar, de specht, de buizerd, het edelhert,…

In het park staan ook artistieke montages in hout zoals ‘Het gevecht tussen twee kevers’ van Daniël Steenhout dat het gevecht tussen twee mannetjeskevers om een wijfje voorstelt.

Een uniek uitzicht krijg je van op de uitkijktoren die zich op 530 m, het hoogste punt van het domein bevindt.  Je hebt een uitzicht dat zich uitstrekt tot aan de Luikse regio en bij helder weer kan je zelfs de uitstoot van de koeltorens van de kerncentrale van Tihange zien.  Het  Avonturenparcours Woud Noord – Zuid is een nieuwe animatie die de bezoekers wil sensibiliseren voor de problemen in de wereld en voor de Noord – Zuid relatie zowel op sociaal, economisch als ecologisch vlak.  De kinderen kunnen hier over houten vlonders lopen, zigzaggen tussen stammetjes, over slingerende hangbruggen lopen, over een soort “apenbrug” klauteren en een evenwichtsparcours afleggen.

Na het ontbossingsproces dat startte in de Middeleeuwen, begon in de 19e eeuw een herbebossing waardoor Wallonië voor een derde bebost is.  Naast leverancier van hout en planten en leefplaats voor dieren voedde het  bos ook de fantasie van de bewoners.  Deze wonderlijke fantasie leverde aan de  regio prachtige verhalen over dwergen, kwelgeesten, elfjes, feeën, heksen, draken en weerwolven.    In  een klein amfitheater opgebouwd uit ronde houten bankjes en bevolkt door schalkse wezens getekend door J-Cl. Servais,  kan je aan de hendel van de “sprookjesput” draaien waardoor er allerlei magische figuren verschijnen …

Het parcours sluit af met een touwentraject met boomhutten en een toren met 2 glijbanen van 26 m lang.  De jongste bezoekers kunnen verder spelen in de speeltuin met houten toestellen.  In het onthaalpaviljoen kan je uitrusten en op het palenterras kan je genieten van een hapje en een drankje en van het mooie landschap. Ook voor wandelaars is Parc Chlorophylle een paradijs met rustige paadjes doorheen een honderdtal hectares ongerepte bossen.

Nieuwe attractie
‘Net als in Cheops  heeft Parc Chlorophylle nu ook zijn eigen piramide” zei José Burgeon, manager van het park,  met een kwinkslag bij de inhuldiging van de koordenpiramide.  Deze indrukwekkende piramide van 7,9 m hoog is toegankelijk vanaf 6 jaar.  Ondanks de hoogte is de kans op een ongelukkige val miniem dankzij de constructie met veiligheidskoorden.  De piramide heeft een capaciteit van 40 personen tegelijk.

Herfstfeest
Op 15 september houdt Parc Chlorophylle een herfsfeest.  Op het programma staan een begeleide paddenstoelenwandeling, een voorstelling met houten speelgoed door Michaël, een optreden van de magische clown Pipo, de heksen van Val de Salm, de zanger Koen, de Débuché van Vielsalm,  de jachthoornblazers, de mascotte Chloro, de mandenvlechtster Vinciane en de ballonnenvouwer Marc.

Praktisch:
Parc Chlorophylle, Rue des Chasseurs Ardennais, 60 te 6960 Manhay is open tot 14 november, telkens van 10 tot 17 uur. Toegang 8 euro p.p.; kinderen tot 12 jaar 6 euro.

Info:  www.parcchlorophylle.com

Parc Chlorophylle waar natuurbeleving en avontuur hand in hand gaan

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.