Dagný Rós Ásmundsdóttir is voor Njam-kijkers alvast geen onbekende. Met een spontaan enthousiasme tovert ze telkens weer heerlijke gerechten gelinkt aan haar thuisland IJsland op tafel.  In ‘Roots. Een culinaire roadtrip door IJsland’ laat ze de lezer kennis maken met IJsland en de verrassende gastronomie van dat land.   

Dagný Rós kreeg de passie voor het koken van haar moeder. Die passie weet ze niet enkel over te brengen in de tv-programma’s maar ook in haar boek waar ze de lezer meeneemt op een culinaire roadtrip.  Doorspekt met prachtige landschapsfoto’s van de woeste natuur geeft ze recepten ‘Recht uit de zee op ons bord’, ‘Vers van het Land’, ‘Zoet op z’n IJslands’ tot ‘Happy Hour met vrienden’.

IJsland is één van de beste landen ter wereld om te vissen. In het havenstadje  Höfn ontmoet de auteur de visser Ómar die net 800 kg vis, van kabeljauw tot roodbaars,  gevangen heeft.  Ómar geeft haar een supereenvoudig maar hemels gerecht om roodbaars op de bbq klaar te maken. Daarna volgen nog een 10-tal recepten van o.a. kabeljauw met chimichurri, vissticks my way, vissoep met balletjes, gemarineerde zalm in Grey Goose wodka met sap van rode biet. Een van Ómars vaste klanten is Andrés, chef van restaurant Otto in Höfn. Van hem krijgt Dagný het recept voor de bereiding van warm gerookte kabeljauw met gepofte groenten en knolselderijpuree. Voor Smörebröd met gerookte makreel maakt de chef zijn eigen smörebröd met zuurdesembrood. In Holmur baat Toggi, restaurant en brouwerij Jon Riki uit waar hij eenvoudige gerechten met bier combineert.

Eating local
11 km van de zuidwestkust van IJsland liggen de Westmaneilanden. In 1973 barstte op Heimaey, het grootste eiland van  de eilandengroep, de vulkaan Eldfell uit waarna de uitgedoofde lava het eiland totaal veranderde.  In een oude scheepswerf opende chef Gísli Matt in 1989 zijn restaurant Slippurinn.  Hij werkt samen met plaatselijke producenten, vissers en landbouwers en bewijst zo dat je met locale producten ook kwaliteit en duurzaamheid kan bieden. ‘Gísli’s cod wings’ zijn een topper op de kaart. En met verse rabarber van het vasteland maakt hij de lekkerste cocktail.

Vers van het land
Vroeger moest IJsland het grootste deel van zijn fruit en groenten importeren. Door het inzetten van aardwarmte om de kassen te verwarmen, kan men er nu ook tomaten, courgettes, aubergines,… kweken. Recepten als gevulde paprika’s,  tomatensoep met geroosterde kikkererwten, gegrilde aubergine of broccolini zijn in dit boek dus zeker op zijn plaats.  In Höfn bezoekt Dagný de gepassioneerde chef van The Flatey Farm die zijn recepten van Pálmi’s Brisket en Pálmi’s rabarber met haar deelt.

Zoets op z’n IJslands
Van haar vriendin Birta kreeg Dagný het recept van witte gletsjertaart. Een makkelijk te maken koek is beslist de ‘wedding bliss’. Een andere specialiteit zijn de love balls, de bananentaart en de kaneelbroodjes.

Happy Hour
IJslanders houden van gezellig samenzijn waarvan eten een onderdeel is.  Bij een Happy Hour met vrienden hoort ook een drankje.  Naast een Espresso Martini, krijgt de lezer ook recepten van Koele Kikker’, St.-Germain Spritz, een gele of een rode toverdrank.

Praktisch: Roots. Een culinaire roadtrip door IJsland van Dagný Rós Ásmundsdóttir is een uitgave van uitgeverij Angèle. Het boek telt 176 pagina’s en kost 24,99 euro.


Roots, een culinaire roadtrip door IJsland

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.