De grootste stalen sculptuur van Europa staat in Lavaux-Sainte-Anne

Sinds 23 oktober staat in Lavaux-Sainte-Anne, langs de E411 die Namen met Luxemburg verbindt,  de grootste sculptuur van Europa.  Het monument ‘Arc Majeur’ van de Franse beeldhouwer Bernar Venet  is 60 m hoog en weegt meer dan 200 ton.

De Arc Majeur, vervaardigd uit cortenstaal, stelt een cirkel voor die niet volledig rond is maar 205,5 graden telt. Het monument is op het hoogte punt zestig meter hoog, ofwel 22 meter hoger dan het beroemde Christusbeeld in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Het werk bestaat uit twee helften die werden gefabriceerd in het Welding Expertise Center van de CMI Group in Seraing. Vier lassers en drie monteurs waren er in totaal 6.500 werkuren mee bezig. De 2,5 miljoen euro werd grotendeels betaald door de John Cockerill Foundation.

35 jaar
In 1984 vroeg de Franse minister van Cultuur onder President François Mitterand aan Bernar Venet om een kunstwerk te maken dat langs een autosnelweg zou komen. Hoewel Venet onmiddellijk aan de slag ging, zou het 35 jaar duren eer de Arc Majeur zijn definitieve plaats zou krijgen.  De kunstenaar verkende de Franse autosnelwegen en koos de Porte de Bourgogne, tussen Auxerre en Avalon als de plaats waar de grootste stalen sculptuur ter wereld moest komen. Het project werd echter stopgezet, eerst door tegenkantingen van een politicus en daarna omdat de uitbater van de snelweg die eiste om de boog rood te verven. Venet zocht een nieuwe plaats in de Moezel maar ook daar werd het project afgewezen. Met die drie afwijzingen begon het er stilaan op te lijken dat de Arc Majeur er nooit zou komen. In 2014 ontmoette de beeldhouwer Bernard Serin, directeur van de CMI Group (het voormalige Cockerill). Het bedrijf besloot het werk te maken en aan het Waalse Gewest te schenken.

Lavaux- Sainte-Anne
Van zodra de beslissing was genomen om het kunstwerk te vervaardigen en te plaatsen in België, volgde Venet opnieuw het spoor van de autosnelwegen.   De kunstenaar wilde een plek omgeven door groen, met een grote open ruimte maar zonder bebouwing of wegverlichting.   Het kunstwerk moest ook van ver zichtbaar zijn,  zodat men het werk kan bewonderen van op afstand om het nog beter te ontdekken in beweging, erdoor rijden en er zich dan van verwijderen.  De E411, ter  hoogte  van  kilometerpaal 99 bij Lavaux-Sainte-Anne, leek de ideale plaats.   De Arc Majeur, op de top van een heuvel, onderscheidt  zich door haar majestueuze lijnen. Ze is monumentaal en sierlijk en past perfect in de natuur. De afmetingen zijn aangepast aan de omgeving. Met uitzicht op het omringende landschap lijkt de 205,5° metalen boog de lucht te dragen. De twee symmetrisch ontworpen, zichtbare bogen die virtueel samenkomen onder een van de drukste snelwegen van Europa, omsluiten het landschap op een gracieuze manier.