Met enige vertraging door de veiligheidsmaatregelen rond Covid-19 startte in de bossen van de Eiffel-Ardennen het nieuwe mountainbike avontuur  ‘Stoneman Arduenna’. Daardoor maken de Oostkantons samen met Italië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk deel uit van de grote Stoneman-familie.  Bij de persvoorstelling was ook Roland Stauder, voormalig MTB-Marathon wereldkampioen en oprichter van het Stonemanconcept aanwezig.

Het MTB-project van Stoneman werd tien jaar geleden bedacht door voormalig MTB-marathonwereldkampioen Roland Stauder uit Zuid-Tirol. Hij legde de basis met een eerste trail in zijn thuisbasis de Dolomieten.  Naast de Stoneman ‘Dolomiti’ werd de Bike Challenge uitgebreid met de Mariquiri in Duitsland, de Glaciara in Zwitserland, de Taurista in Oostenrijk en vanaf dit jaar de Arduenna in ons land. Het project voorziet nog verdere uitbreidingen naar andere landen.

Geen koers
Met een lengte van 176 kilometer en een hoogteverschil van 3400 m is de Stoneman Arduenna de sportieve uitdaging bij uitstek voor elke mountainbiker. Het lusvormig bewegwijzerd parcours gaat over Malmedy, Signal de Botrange, Robertville, Schönberg, Ouren, Burg-Reuland, Sankt Vith en Montenau. Omdat het een lus is, kan iedereen vanuit zijn plaats van voorkeur starten. Deelnemers moeten zich vooraf registreren door een starterspakket aan te kopen. De starters kiezen zelf het startpunt en de datum, maar ze hebben vanaf de startdatum slechts drie dagen de tijd om de acht controleposten te bereiken en hun stempelkaart te laten afstempelen.

Als beloning voor het voltooien van het parcours  in één, twee of drie dagen kunnen de deelnemers met de Starterpack een gouden, zilveren of bronzen steen bestellen, die aan het einde bij de servicepartners verkregen kan worden. Dit prikkelt het verzamelenthousiasme van de coureurs, die hun trofee met stenen uit verschillende landen kunnen aanvullen. Er zijn in de Oostkantons 20 logies-partners van de Stoneman Arduenna, die overnachtingsmogelijkheden in bijna alle prijsklassen aanbieden. Ook hebben deze bedrijven zich aan de bijzondere  door de beschikking van Bike Wash, droogruimtes, gereedschap & vroege check-in en check-out.

Er zijn drie varianten: Stoneman Basic, Trophy Stone en Trophy Complete.  Voor initiatiefnemer Roland Stauder is het echter niet de hoofdbedoeling om het parcours in de kortst mogelijke tijd af te werken maar staat vooral de beleving centraal.

Stoneman Now
Wat betreft de boekingsmogelijkheden is er ook een nieuwigheid: met “Stoneman Now” kunnen coureurs van een contactloze doorrit genieten. De nieuwe digitale Starterkaart hoeft niet net als de klassieke kaart meer handmatig gestempeld te worden aan de acht stempelposten, maar zal met GPS-lokalisering automatisch worden herkend. Dit vermindert de verloren tijd bij de contactpunten en geeft ambitieuze coureurs meer flexibiliteit voor de start.

Praktisch: Starterpacks, reserveringen en verdere info vindt u op: https://www.stoneman-arduenna.com/nl/ https://www.ostbelgien.eu/nl/fiets/stoneman-arduenna

 

Foto’s: Dennis Stratmann

Stoneman Arduenna is nu ook in België

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.