Brusselse attracties opnieuw ontdekken: Choco-Story en het Stripmuseum

Het chocolademuseum Choco-Story, het Stripmuseum, het Atomium en Mini-Europa zijn in normale tijden dé trekpleister voor buitenlandse toeristen.  Staycation was voor ons een unieke gelegenheid om deze vier topattracties opnieuw te ontdekken. En op 21 juli krijgt elke bezoeker een tariefkorting van 21%!

Lekker Belgisch!
Choco-Story in de Stoofstraat nr 41, ligt op een boogscheut van de Grote Markt.  Vooraleer we het museum bezochten, volgden we een workshop waarbij we onze eigen chocoladerepen maakten. De gids vertelde hoe de Maya’s en Azteken cacaobomen teelden en dat de Spanjaard Cortès de cacaobonen in de 16e eeuw vanuit Mexico naar Europa bracht.

 

De Franse koninginnen uit de 17e eeuw waren verzot op chocolade dat zij de hele dag door dronken.  In de 17e eeuw doken in ons land ook de eerste productiecentra voor chocolade op. In 1912 vond in Brussel Jean Neuhaus de praline uit. Dat de Belgische chocolade wereldwijd hoog geprezen wordt, komt doordat deze gemaakt wordt van 100% cacaoboter. Choco-Story Brussels toont de geschiedenis van de chocolade en ook de technieken voor het maken van  chocolade.  Naast posters, video’s en verklarende panelen over hoe cacao wordt verbouwd en omgezet tot  chocolade zijn er ook veel voorwerpen waaronder schenkkannen en ‘snorrentassen’.

Voor de kids zijn er leuke interactieve spelen. De topper van het bezoek is toch wel de demonstratie waarbij een meester-chocolatier in een mum van tijd heerlijke pralines maakt. En uiteraard mag je ook  chocolade proeven. En wie verder wil genieten van onze Belgische trots, vindt zijn gading in de museumshop.
Info: www.choco-story-brussels.be

De 9e kunst

Het Stripmuseum in de Zandstraat 20,  gevestigd in een art nouveau-gebouw van Victor Horta, toont aan de hand van permanente en tijdelijke exposities de talrijke facetten van het stripverhaal. Dat België aan de wieg stond van de grootste striphelden blijkt al in de inkomhal waar naast de raket van Kuifje ook een beeld staat van Lucky Luke en Jolly Jumper en het 2 PK’tje van Bollie en Billie. En ook de Smurfen krijgen hun aandeel in het museum.

Dat het Stripmuseum ook aandacht heeft voor hedendaagse strips blijkt uit de tijdelijke tentoonstelling Pico Bogue, Juanjo Guarnido en de graphic novel Seules à Berlin. In het kader van staycation stelde het Stripmuseum een rijk en gevarieerd programma samen om alle Belgische gezinnen tot een bezoek te verleiden.  Kinderen vanaf 7 jaar krijgen gratis het spelboekje van Pico Bogue, een stripheld die voortdurend vragen stelt. Ze leren hoe een stripboek gemaakt wordt en ontdekken samen met Pico’s  zusje Ana Ana de aan hen gewijde tentoonstelling. Kinderen  vanaf 10 jaar krijgen gratis het detectivespel Blacksad waarbij ze bewijzen moeten verzamelen om deze beroemde kat en detective te helpen bij het opsporen van de dader.

 

www.stripmuseum.be