Gault&Millau stelde de 19e editie voor van zijn restaurantgids voor België en Luxemburg en maakte ook de namen bekend van de laureaten. Thierry Theys van Nuance in Duffel kreeg de titel van ‘Chef van het Jaar 2022’. De hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen is Hertog Jan @Botanic. De gids telt 135 nieuwe adressen en maar liefst 122 stijgers.

Bekroonde chefs
Thierry Theys van Nuance in Duffel ontving de titel van Chef van het Jaar.  Volgens de redactie van Gault&Millau bereikte deze chef het afgelopen jaar nieuwe hoogtes, door zijn zin voor nuances, contrasten uitgewerkt in evenwichtig gedoseerde details en scherp getekende bordspiegels.  Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels. ‘Geen enkel detail ontbreekt: van het luxueuze interieur tot de brood- en boterselectie’ bevestigt ook CEO Marc Declerck.
De titel van Jonge Chef van het Jaar ging voor Wallonië naar Martin Volkaerts van L’Amandier uit Genval. Voor Vlaanderen ging de bekroning naar Martijn Defauw van Rebelle uit Kortrijk en voor het Brussels Gewest werd François-Xavier Lambory van Stirwen uit Brussel bekroond.

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan@Botanic

Hoogste nieuwkomers
Hertog Jan in Antwerpen is met een score van 18/20 de hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen. Voor Wallonië zijn er twee hoogste nieuwkomers: Toma in Luik en Le Grand Verre in Durbuy, beid met een score van 16/20.  In Brussel is dit La Vlilla Lorraine by Yves Mattagne met een score van 16,5/20. Stijgers aan de top dit jaar zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17,5/20. Sel Gris (Knokke-Heist) kreeg 17/20; Altermezzo (Tongeren), Colette – De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) kregen 16,5/20 en L’Envie uit Zwevegem kreeg 16/20. Traditiegetrouw werden ook de thematische laureaten bekend gemaakt.

Extra cahiers
De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. De gids 2022 bevat naast de POP-cahier ook de ‘Great Cocktail Bars’, de ‘Finest Chocolatiers’ en de ‘Finest Chocolatiers’. De gastronomische en POP-restaurants uit de gids ‘A Taste of Luxembourg’ werden in de gids in een aparte cahier opgenomen.

Nieuwe website
Naast een nieuwe gids lanceerde de restaurantgids ook een volledig nieuwe website. https://www.gaultmillau.be groeide de voorbije jaren uit tot één van de grootste restaurantwebsites in België. De nieuwe website bundelt alle restaurants, POP-restaurants, chocolatiers en cocktailbars. De zoekfuncties zijn zeer uitgebreid en zo kan de gebruiker zoeken op scores, budget, openingsuren, type keuken,… Op basis van geolocatie kan men tevens in één klik de restaurants in de naburige omgeving raadplegen. De toegang tot de website is volledig gratis.

Praktisch: De Gault&Millau Belux gids 2022 kost 29 euro en is te koop in de boekhandel. Hij kan worden besteld via shop.gaultmillau.be. Op www.gaultmillau.be kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken.

Thierry Theys is Chef van het Jaar 2022

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.