Na een pairing van chocolade en Graham’s Port stelde de Gentse chocolatier en patissier Joost Arijs  nu ook combinaties voor van de Graham’s porto’s met patisserie.  Het atelier van houtbewerkster Petit Patsy was hiervoor een geschikte locatie.

Graham’s het porto-merk heeft als leuze ‘Crafting one of life’s great traditions’ waarbij ze voortdurend streven naar uitmuntendheid. Diezelfde ingesteldheid heeft ook Joost Arijs die reeds eerder samenwerkte met Graham’s voor een pairing tussen chocolade en port.  Ook houtbewerkster Petit Patsy uit Roeselare deelt dezelfde passie voor haar ambachtelijke snij- en tapasplanken.  Haar atelier was dus meteen een ideale locatie voor deze culinaire workshop.

Oudste porthuis
William en John Graham hadden een textielbedrijf in Porto. In 1820 accepteerden ze 27 vaten Port als betaling van een schuld.  Daarop besloten de twee broers om voortaan de beste Portwijnen uit de Dourovallei te maken.  Momenteel is Graham’s het enige overgebleven Britse Portbedrijf dat onafhankelijk eigendom is van één enkele familie.  Port is een ‘verrijkte’ wijn die enkel in die regio mag geproduceerd worden.  Om de wijn te bewaren voor een lange zeereis naar Engeland werd de gisting onderbroken door het toevoegen van brandewijn. Hierdoor krijgt Port zijn karakteristieke zoetheid en rijkdom.  Graham’s bezit vijf bergachtige wijngaarden die zich in de beste wijnbouwgebieden van de Douro bevinden.  ‘België is een van de belangrijkste landen voor onze portwijn.  Fijnproevers appreciëren onze portwijnen.  Wij zijn dan ook zeer verheugd om samen te werken met Joost Arijs die na de pairing van Graham’s met chocolade nu ook de uitdaging aanging voor een combinatie met zijn patisserie’ zegt Isabel Monteiro, Market Manager van Graham’s Port.

Grahamspirations
Joost Arijs serveert een mille-feuille met gekarameliseerde appels en mascarpone creme met een Tawny Reserve Port. Deze blend van verschillende soorten oude tawny port heeft een diep gouden amber kleur en aroma’s van kaneel, sinaasappelschil en gebrande amandelen.

 

Voor het gebakje met pecan crumble, melkchocolade, gezouten karamel en vanille geeft Arijs de voorkeur aan de Tawny 30 years.  Deze portwijn heeft een prachtige neus met een scala aan gedroogde vruchten die perfect past bij nootachtige desserts.  

De croute pecan is een pecan crumble, vanille cremeux, gezouten karamel, chocoladebiscuit en melkchocolademousse Dominicaanse Republiek 46% die wordt geserveerd met een Tawny 40 years.  Met een scala aan smaken,  gaande van delicaat fruit en rozijnen tot geroosterde toffee en chocolade en een uitstekende afdronk is het een geweldige dessertwijn die prima goed matcht met de croute pecan.

Het summun van de proeverij is de Single Harvest 1994.   Met een amberbruine Tawny kleur heeft deze wijn een verbazingwekkende intense en diepe smaak. Rozenblaadjes, oriëntaalse kruiden en geroosterde honing, overgoten met zoete balsamico en gedroogde vijgen. Vol van smaak met aroma’s van rozijnen en delicaat geroosterde koffie in de afwerking. Naast prachtig frisse en zeer intense en aanhoudende smaken heeft deze wijn een uitstekende structuur, balans en finesse.  De Single Harvest 1994 past uitstekend bij de chocolat surprise van donkere chocolade creme, Sao Thomé chocolademousse van 70% cacao, chocoladebiscuit en cacao crumble.

Houten snijplank
Van de houtgerijpte porto’s naar de houten snijplanken van houtbewerkster Petit Patsy is maar een kleine stap. Ook zij is gedreven door dezelfde leuze als Graham’s Port.  Ecologie en duurzaamheid zijn voor haar heel belangrijk.  Zij gebruikt uitsluitend gecertificeerd hout uit België en Bourgondië. Haar voorkeur gaat naar de harde en edele houtsoorten zoals kastanje, eik, acacia, fruithout en notenhout.  Zij laat zich inspireren door de ruwe plank waardoor elke snij- en serveerplank uniek van vorm is.  Wie zijn eigen snij- of tapasplank wil maken, kan hiervoor een workshop volgen. Wij kregen alvast de kans om zelf aan de slag te gaan.

 

coverfoto: Joost Arijs met Isabel Monteiro, Market Manager van Graham’s Port

Graham’s Port en Joost Arijs, een unieke match

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.