Ontdek de Zwitserse kruidenwereld in de Ricola pop-up

Van 6 tot 9 oktober laat Ricola in een pop-up in de Edelknaapstraat 15 A in Elsene het publiek kennis maken met de Zwitserse bergkruiden die aan de basis liggen van het bekende Zwitserse kruidenbonbonmerk.

Het is de allereerste keer dat Ricola in ons land een evenement organiseert waarbij het grote publiek kan kennis maken met de Zwitserse Kruidenwereld van Ricola.  Bezoekers kunnen er o.a. een DIY-workshop met gedroogde kruiden volgen,  de Ricola-tuin bezoeken, naar Zwitserse verhalen luisteren, een leuke selfie maken en proeven van de lekkere kruidenbonbons en de thee….

Emil Richterich, de oprichter van Ricola, was aanvankelijk bakker in het Zwitserse Laufen. Onder de vele specialiteiten in zijn zaak, maakte hij ook snoepjes met karamelsmaak.  In 1930 stichtte hij de zoetwarenfabriek ‘Richterich & CO LAufen’.  Een afkorting van deze firmanaam leidde tot de afkorting RICOLA.  Gepassioneerd door kruiden, experimenteerde hij 10 jaar met de knoppen, bloesems, stengels en wortels van heel wat planten uit de Zwitserse bergen om uiteindelijk tot de originele Ricola-bonbon te komen.  Zijn experiment lukte en van toen af lag de weg open voor een grootschalige productie en wereldwijde export.  Het familiebedrijf is met Thomas Meier aan de vierde generatie toe.

Onveranderd recept
Sinds de eerste kruidenbonbons van Emil Richterich is er niets veranderd aan het originele en strikt gewaarde geheime recept.  De aangewende kruiden zijn vrouwenmantel, heemst, malrove, malva, pepermunt, duizendblad, pimpernel, weegbree, sleutelbloem, salie, gewone vlier, tijm en ereprijs.  De planten worden door lokale telers gekweekt in de teeltgebieden van Wallis, Emmental, de Poschiavo-vallei, de zuidelijke voet van het Jura-gebergte en Centraal-Zwitserland.  De kruiden worden geoogst op het moment dat zij boordevol werkzame stoffen zitten. Via een ondergrondse route worden de kruiden van het kruidencentrum naar de productie-installatie gebracht waar de werkzame bestanddelen volgens het Ricola-extractieproces geëxtraheerd worden. Ricola produceert jaarlijks 7 miljard kruidenbonbons in de fabriek van Laufen. 

‘regenboogmuur’ met de beschikbare RIcola-smaken in België

Op basis van deze kruiden heeft Ricola ongeveer 60 soorten snoep en kruidenthee ontwikkeld.   In combinatie met andere smaken bieden de kruidenbonbons voordelen voor de stem en keel of zorgen ze gewoon voor een verfrissende adem. In België zijn er momenteel 13 smaken beschikbaar, waaronder ook een suikervrije versie. 
Praktisch: de Ricola pop-up bevindt zich aan de Edelknaapstraat 15 A in 1050 Brussel en is
te bezoeken van 6 tot 9 oktober, telkens van 10 tot 18 uur