La Boverie zet Rotschild’s Vrouwelijke Verzamelaars in de kijker

Tot 26 februari 2023 loopt in La Boverie in Luik een zeer uitzonderlijke tentoonstelling ‘Rotschild’s Vrouwelijke Verzamelaars – uitzonderlijke mecenassen en schenkers’ met kunstwerken verzameld door negen vrouwen van de Franse tak van de familie Rotschild.  De tentoonstelling ontstond door een partnership met het Louvre en toont 350 kunstwerken, meubilair, juwelen en curiosa.

De naam van de Rotschilds is in heel Europa bekend. Vijf takken van deze illustere Joodse familie van financiers, die sinds de 16e eeuw hun oorsprong vinden in Frankfurt, zijn sinds het begin van de 19e eeuw gevestigd in Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk.  In elk van deze landen was hun rol als weldoener aanzienlijk.  Afgezien van hun voortdurende filantropische interventies zijn zij grote verzamelaars en mecenassen geweest die donateurs zijn geworden van talloze culturele instellingen, zelfs na de donkere jaren van het nazisme waarin zij een pijnlijk symbool waren van antisemitische vervolgingen en plundering.  De tentoonstelling toont een nieuwe invalshoek door te focussen op de culturele rol van de Rotschild vrouwen in Frankrijk.  Deze vrouwen waarvan sommigen in de schaduw stonden van hun man en anderen dan weer zeer onafhankelijk waren, waren verzamelaars, collectiebouwers, mecenassen en erfgenamen en hebben een bijzondere bijdrage geleverd voor de kunstgeschiedenis, de geschiedenis, de maatschappij en het leven van kunstenaars.

De tentoonstelling beslaat meer dan 2000 m² en focust op drie thema’s: het mecenaat, de collectie zelf en de filantropie.  Ze is opgebouwd rond negen hoofdstukken die de collecties van Charlotte, Adèle, Béatrice, Alix, Mathilde, Alice, Thérèse, Liliane en Cécile de Rotschild weerspiegelen.  Van vier van hen, Charlotte, Adèle, Béatrice en Alix wordt de diversiteit van hun respectievelijke collecties  in de kijker gezet.  Bij Mathilde, Alice, Thérèse, Liliane en Cécile wordt een specifiek facet van hun oorspronkelijke collectie uitgelicht.

Door middel van een selectie van meer dan 350 kunstwerken, afkomstig van een 40-tal instellingen en Franse privécollecties, biedt de tentoonstelling een overzicht van uiteenlopende kunst uit alle perioden. De bezoeker ontdekt werk van grote kunstenaars als Fragonard, Chardin, Delacroix, Cézanne, Claudel, Rodin, Egon Schiele, Calder,… maar bevat ook schilderijen uit de Italiaanse Renaissance. Er zijn ook juwelenverzamelingen, serviescollecties en kunstvoorwerpen uit Afrika en het Verre Oosten, pijpen, lucifersdoosjes en doodskoppen.  Al deze kunstwerken geven een mooi overzicht van de geschiedenis van de smaak en de collectievorming in de 19e en 20e eeuw.

Alexander Calder – zonder titel

Praktisch: Rotschild’s Vrouwelijke Verzamelaars in La Boverie, Parc de la Boverie 3  in Luik loopt tot 26 februari 2023 en is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur.  Tickets en info www.laboverie.com