Na 25 jaar terug Caesarfeesten in Velzeke

Tijdens het Open Monumentenweekend van 9 en 10 september vinden in het centrum van Velzeke opnieuw de 25-jaarlijkse Caesarfeesten plaats.  De erfgoedsite Archeocentrum Centrum wordt ingenomen door een Romeins militair kamp en over de Paddestraat trekken de beste Romeinse groepen uit heel Europa.

Na ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ over de Romeinse periode in Vlaanderen is het Archeocentrum Velzeke beslist geen onbekende meer voor tv-kijkend Vlaanderen.  De interesse voor een museumbezoek is dan ook gewekt.  Een absolute must zijn beslist de komende Caesarfeesten die tijdens het Open Monumentenweekend van 9 en 10 september zullen doorgaan.  Deze feesten die teruggaan tot de 19e eeuw worden om de 25 jaar georganiseerd met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, Archeocentrum Velzeke, Stad Zottegem, Middenstand Velzeke en de Vlaamse Overheid.

Re-enactors samen met (vlnr) burgemeester van Zottegem Evelien De Both, schepen Brecht Cassiman, gedeputeerde An Vervliet en minister Matthias Diependaele

Op de erfgoedsite Archeocentrum Velzeke zal een indrukwekkend Romeins legioen neerstrijken met in hun zog talrijke ambachtslieden. Het wordt een waarheidsgetrouwe weergave van een functionerend Romeins militair kamp met omliggende burgernederzetting. Er zullen grote drildemonstraties, cavalerieoptredens en gladiatorengevechten worden gegeven voor de ogen van keizer Hadrianus. Een volledige centurie soldaten zal over de Paddestraat trekken met complete marsbepakking: een wereldprimeur. De beste Romeinse groepen uit heel Europa zullen hierbij aanwezig zijn, onder leiding van het Vlaamse Elfde legioen dat ook gestalte gaf aan de Romeinse soldaten in Het Verhaal van Vlaanderen. Op het Romeins Plein gaat het feest verder met een hapje, een Caesardrankje, volkspelen en ambachten. Op zaterdagavond is er een groots volksfeest met Keltische muziek.

150 jaar oud
De Caesarfeesten gaan terug tot de 19de eeuw. België was net ontstaan. Zowat iedereen die de prille natie van trots en eenheid kon voorzien, werd – letterlijk en figuurlijk – op een voetstuk geplaatst: Breydel en De Coninck in Brugge, Artevelde in Gent, Lamoraal graaf van Egmont in Zottegem. Velzeke kon niet achterblijven. Zij pakten in 1873 uit met een harnas ter ere van Julius Caesar. Heel Velzeke kwam ervoor op straat, met de plechtige belofte dit elke de 25 jaar te herhalen.

Re-enactor Quintus van Legio XI, bekend van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’, bij de Caesarbuste

Caesar van zijn voetstuk
Over Caesar is al veel inkt gevloeid.  Recent kwam hij, en Velzeke, nog prominent in beeld in de serie ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ met Tom Waes op Eén. Wat kunnen we geloven van ‘De Bello Gallico’? Is Caesar hier zelf geweest? Is de verovering van onze streken door de Romeinen aan hem toe te schrijven? Was hij succesvol? Was er sprake van genocide? Was dat geoorloofd in die tijd? Het zijn vragen waar geschreven en archeologische bronnen en experimentele archeologie in de loop der jaren antwoorden op proberen te formuleren. Archeocentrum Velzeke houdt de vinger aan de pols van het wetenschappelijk onderzoek.

Praktisch: de Caesarfeesten gaan door op 8 en 9 september a.s. in het centrum van Velzeke en op de erfgoedsite Archeocentrum Velzeke, Doolbosweg 2 te 9620 Velzeke