Zierikzee opent kreeftenseizoen

In Zierikzee werd op 30 maart de eerste Zierikzeese Oosterscheldekreeft van het jaar opgevist.  Het kreeftenopeningsfeest bracht er vooral hulde aan de unieke DNA-structuur van de Oosterscheldekreeft en de kreeftenvissers die dit unieke product aan wal brengen. Het Oosterscheldekreftseizoen duurt tot half juli.

Om 13.30 uur voer het schip “Lucy Lobster” vanaf de Oosterschelde de haven van Zierikzee binnen met aan boord de eerst gevangen Oosterscheldekreeften, eregast oud kreeftenvisser Sam Uil en de kersverse Kreeften Koningin Jascha de Jong.  

foto: Locoburgemeester Jacqueline van Burg (foto: Marco Louter)

Locoburgemeester van Schouwen-Duiveland Jacqueline van Burg nam de eerst gevangen kreeft in ontvangst uit handen van de Kreeften Koningin en Sam Uil. Ook de Commissaris van de Koning van de provincie Zeeland, Han Polman en burgemeester van Schouwen-Duiveland Jack van der Hoek tekenden present in de namiddag. De eerste opgevangen kreeft werd ten voordele van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij geveild in Yerseke en bracht 32.000 euro op.  Een tweede Zierikzeese Oosterscheldekreeft werd op een viskar geplaatst en samen met paard en wagen en onder muzikale begeleiding naar het Sint Jacobshofje aan de Sint Domusstraat in Zierikzee gereden.  Daar werd het kreeftenfeest hervat met diverse hapjes, drankjes en kreeftenamuses van de Oosterscheldekreeft. Later op de dag werd deze kreeft geveild ten voordele van de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland.  Deze bracht 5.700 euro op.
De Oosterscheldekreeft mag tot 16 juli gevangen worden.

coverfoto: Van LnR Kreeften Koningin Jascha de Jong, Sam Uil oud kreeftenvisser en Patrick Lodier (foto: Marco Louter)