Tussen de 16e en 18e eeuw waren er in West-Europa grootschalige heksenvervolgingen waarbij duizenden doden vielen.  Ook in Gent belandden mannen en vrouwen omwille van ‘tovenarij’ op de brandstapel.  In zijn boek ‘Op zoek naar Gentse heksen’ zocht Robert Declerck  uit waarom zij beschuldigd werden en hoe hun proces verliep. Tevens koppelt hij hieraan een wandeling langs plekken die aan de heksen gelinkt zijn.

Aanleiding voor zijn boek was voor Gentenaar Robert Declerck een krantenartikel waarin stond dat de stad Gent in 2023 eerherstel wilde brengen aan de mannen en vrouwen die wegens hekserij tussen de 16e en 18e eeuw op de brandstapel belandden.  Op het hoogtepunt van de heksenvervolging werden in Gent zowat 25 mannen en vrouwen in het Gravensteen gefolterd en op het Veerleplein verbrand.   Martha van Wetteren was in 1684 de laatste heks die in het graafschap Vlaanderen op de brandstapel verscheen.  Volgens getuigen had zij onder meer zieke schapen genezen, een gestolen koe weer in de stal getoverd en graan op onverklaarbare wijze doen groeien.  Na dit voorbeeld gaat de auteur op zoek naar de redenen waarom iemand heks verklaard werd, hoe het gerecht een heks herkende en hoe een heksenvervolging verliep. Soms kon je als heks ook geluk hebben en ontsnappen aan de brandstapel zoals Lieven Lammens.  Vervolgens geeft de auteur een overzicht van de heksen die in Gent actief waren of een link hadden met de stad.  In hun biografie vond hij ook waarvan ze beschuldigd werden en hoe hun verder proces verliep.

Heksen achterna…
Ook na vijf eeuwen zijn er in Gent nog tal van plaatsen die aan hekserij gelinkt worden. De auteur stippelt een wandeling uit met start aan Geerard de Duivelsteen en aankomst op het Sint-Veerleplein.  Onderweg kom je langs een 10-tal plaatsen die aan heksen gelieerd worden omdat ze er woonden, hun kruiden kochten, gevangen genomen en gefolterd werden en op de brandstapel belandden.  En wie tijdens of na de wandeling een drankje in stijl wil nuttigen, moet beslist een RoomeR bestellen in één van de horecazaken onderweg.  Deze ‘heksendrank’ uit Gent wordt bereid op basis van vlierbloesem en heeft een alcoholische en niet-alcoholische versie.  En zoals het bij heksendrankjes hoort, bevat RoomeR ook een geheim kruidenmengsel.

Praktisch
‘Op zoek naar de Gentse heksen’ van Robert Declerck, een uitgave van Odyssee Reisgidsen, (ISBN 9789461231666)  kwam tot stand met de steun van Cultuur Gent en Stad Gent.  Het  boek telt 48 pagina’s, kost 9,5 euro en is te koop in de Gentse boekhandels.

Robert Declerck ging ‘Op zoek naar de Gentse heksen’

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.