Het wordt dit jaar beslist een lange warme zomer.  Een heerlijke tijd om te genieten van lange aperitieven met veel hapjes, foodsharing, veggie, wereldkeuken en een lekker glas witte wijn.   De droge of zoete, aromatische, delicate en expressieve witte wijnen uit de Elzas zijn een perfecte match bij de zoete en hartige gerechtjes. 

In de Elzas bestaat de wijnproductie voor 90% uit witte wijn met als belangrijkste druivenrassen   Muscat, Pinot Gris en Gewurztraminer. Ze zijn krachtig en intens qua smaak en komen helemaal tot hun recht op een mooie nazomeravond. Deze verfrissende witte wijnen verwennen de smaakpapillen met duizend-en-een aroma’s, die trouw blijven aan de gedurfde en weelderige aard van het terroir. De wijnstreek van de Elzas biedt met haar mozaïek van bodems dan ook een waaier van smaken. Alle wegen van de wereld kruisen de route die dit jaar zijn zeventigste verjaardag viert.

De knapperige en altijd droge Muscat d’Alsace valt op door zijn intense fruitigheid en zijdeachtige zachtheid. Het krachtige aroma dompelt ons onder in intense fruitgeuren met subtiele florale toetsen. Dit druivenras wekt echt de eetlust op, terwijl zijn naturel en fijne bittertje uitstekend samengaan met lichte gerechten op basis van groenten, loempia’s en andere vegetarische snacks.

De levendigheid van een lekkere Muscat d’Alsace flirt met de knapperigheid van een groenteschotel met Italiaanse burrata. Kies voor een variatie van lokale en seizoensgebonden bittere groenten zoals selderij, spruitjes en witloof. Maar een Muscat past ook perfect bij een carpaccio van sint-jakobsnoten met zeste van citrusfruit. Avontuurlijke eters vinden gegarandeerd hun gading in de Mexicaanse keuken met een kleurrijke ceviche, die harmonieus samengaat met deze geurige witte wijn

Pinot Gris laat je de gulheid van de nazomer en zijn rijpe najaarsfruit proeven. De aromatische complexiteit van deze druif komt helemaal tot haar recht in combinatie met exotische gerechten, die zorgen voor een prachtig contrast. Zijn halfdroge of lichtjes zoete profiel resoneert met de heerlijke aroma’s van gedroogd fruit, abrikoos en honing, terwijl de aciditeit van zijn structuur de textuur van vlees accentueert, en dan vooral van wit vlees. Een Pinot Gris d’Alsace is een sensuele wijn met een structurerende frisheid die het krachtige en ronde karakter van de wijn tempert.  Of je nu een voorkeur hebt voor de Indische of Marokkaanse keuken, een Pinot Gris d’Alsace is een ideale keuze om de gerechten tot hun recht te laten komen. Met zijn weelderige body omhult deze wijn de kruidige toetsen van gemarineerde kip op Indische wijze om het gerecht met veel finesse te begeleiden.  Het fluweelzachte karakter van de Pinot Gris past ook perfect bij de smeuïgheid van kokosmelk met curry. De Marokkaanse keuken matcht dan weer prima met het halfdroge karakter van de Pinot Gris. Kies bijvoorbeeld voor een lamstajine met abrikozen, wortels, komijn en koriander. En als je toch een beetje heimwee hebt, maak dan ons klassieke gehaktbrood, maar dan met vijgen en abrikozen voor een exotische toets.

De Gewurztraminer d’Alsace is het uitbundigste druivenras.  In de mond biedt deze wijn een explosie van exotisch fruit, die de zintuigen al meteen bij het aperitief prikkelt. Zijn zachte, betoverende karakter neemt je letterlijk mee op een reis van gedurfde zintuiglijke ervaringen. De wereldkeuken is zijn speeltuin: hij combineert het best met pittige recepten. Deze gerechten vragen om een krachtige wijn met een mooie, lange afdronk. Wist je trouwens dat het voorvoegsel ‘Gewurz’ etymologisch gezien ‘pittig’ betekent in het Elzassische dialect?

Liefhebbers van de Aziatische keuken zullen blij zijn met een Gewurztraminer d’Alsace bij een gerecht met Vietnamese nems of gewokte Chinese noedels met garnalen. De zoetzure saus weerspiegelt het aromatische palet van deze grote klassieker uit de Elzas. Deze wijn is ook lekker bij een wokschotel met rundvlees of kip met Thaise peper om de intensiteit en het rokerige aroma van het gerecht helemaal naar boven te brengen. Om deze culinaire reis af te sluiten, keren we terug naar ons Belgenlandje met een sterke lokale kaas, zoals een Hervekaas of een Bleu de Scailton, met wat walnoten, gedroogde abrikozen en Luikse stroop erbij. Of met een assortiment hapjes met blauwschimmelkaas en spek, of gekarameliseerde kip op een bedje van bulgur. De zijdezachte Gewurztraminer vormt de perfecte link tussen deze hapjes uit eigen land of met een internationale twist.

Fotos: Vins d’Alsace

Heerlijk nazomeren met Les Vins d’Alsace

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.