Gault&Millau bekroont de “Chocolatiers van het Jaar 2024” en stelt achtste chocolatiergids voor

In Maison de la Poste,  Tour & Taxis Brussels bekroonde Gault&Millau al voor de achtste keer de ‘Chocolatier of the Year’ voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië en de ‘Discovery of the Year’.  Tevens  werd ook de nieuwe chocolatiergids voorgesteld.

De Gault&Millau Chocolatiergids brengt zoals elk jaar een niet-exhaustieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinde degustaties. Het aanbod aan chocolatiers blijft zowel qua kwantiteit als kwaliteit stijgen. Dat is een goed en beloftevol teken en tegelijkertijd heuglijk nieuws voor sector, consument én gidsenmakers. Veel chocolatiers onderschrijven daarbij meer en meer hun waardering voor origine chocolade waarvan tal van eigenschappen bepaald worden door het terroir waar cacaobonen groeien en fermenteren. Precies die zeer diverse, lokaal gebonden kenmerken maken chocolade tot een prachtig, divers en onderscheidend product waarmee de chocolatier zich kan uitleven in dienst van zijn klanten.

‘Chocolatier of the Year’

De award  ‘Chocolatier of the Year’ voor Vlaanderen ging naar Chocoladehuis Boon uit Hasselt.  Chocolatier Patrick Mertens en zijn echtgenote Inge Lijnen zetten sinds 2005 Chocoladehuis Boon op de kaart.   Naast klassieke creaties verrassen zij ook graag met nieuwe smaakassociaties.   Geïnspireerd op de Limburgse vlaaien creëerden zij een minidoosje met acht vlaaipunten in vier smaken.

Chocolatier van het Jaar2024 voor Brussel is Yasushi Sasaki.  Hij geldt als een van de beste referenties in de hoofdstad als het om verfijning gaat. Het raffinement van zijn chocolades gekoppeld aan de Japanse precisie waarmee hij te werk gaat,  laat niemand onverschillig  Yasushi Sasaki is geobsedeerd door pure smaken. Voor zijn coatings en ganaches vertrekt hij van verschillende ‘origin’ chocolades, telkens uitermate elegant.

Chocolatier van het Jaar 2024 voor Wallonië is Thibaut Legast uit Braine-le-Comte.  Samen met zijn echtgenote Patricia Forero produceert hij al meerdere jaren ‘bean-to-bar’ chocolade.  Met cacaobonen die zijn echtgenote na een zeer strenge selectie in Zuid-Amerika aankoopt, creëert Thibaut uitzonderlijke chocoladetabletten en pralines die reeds talloze internationale prijzen hebben gewonnen.

De ‘Discovery of the Year 2024 voor België ging naar Belle et Chocolat uit Loyers. Van kleins af heeft Louise Gérard een echte passie voor chocolade. Na haar studies industrieel design liep ze stage bij Benoît Nihant waar ze het ‘bean-to-bar’ principe ontdekte en de vele uitdagingen die daarmee gepaard gaan op het vlak van duurzaamheid en ethiek. De pandemie en het economisch herstel dat daarop volgde, stelden haar in staat om haar project verder uit te bouwen. Sedert oktober 2022 verkoopt ze – via internet en enkele partners – fantastische chocoladetabletten en originele pralines die geproduceerd worden in L’Atelier de Bossimé. Belle et Chocolat opent de komende weken een verkooppunt in het centrum van Namen.

Gault&Millau Chocolatier 2024 gids
Voor de chocolatiergids werd een selectie gemaakt van maarliefst 128 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 183 winkeladressen. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item.

Praktisch: De gids voor Chocolatiers 2024 telt 92 pagina’s,  kost 14,95 euro en kan besteld worden viashop.gaultmillau.be (gratis verzending). De volledige selectie staat online opgaultmillau.be en opchocolatierpatissier.be.