Gault&Milau stelt Belgische Wijngids voor

Na het succes van de eerste editie van de Belgische Wijngids stelde Gault&Millau de tweede editie voor.  Bij die gelegenheid werden ook de Belgian Wine Awards 2024 uitgereikt.

De Belgische wijnbouw zit nog steeds stevig in de lift.  Dat blijkt uit de tweede editie van de wijngids die maar liefst 25 bijkomende domeinen en 44 extra referenties bevat, wat het totaal op 107 domeinen en 216 referenties brengt. Binnen deze referenties kregen 55 wijnen een “coup de cœur” label en daarvan werden 25 wijnen met een Belgian Wine Award 2024 bekroond.

Momenteel telt ons land meer dan 290 geregistreerde wijnbouwers die samen ongeveer 890 hectaren wijngaarden bewerken. Naast deze kwantitatieve groei stelt de gids een stijging in kwaliteit vast. Met tal van Belgian Wine Awards als manifest en smakelijk resultaat. Daarmee zet België zich steeds meer en meer nadrukkelijk op de kaart als prominent wijnland.

Wispelturig kimaat
Het professioneel team aan deskundige wijnproevers stelt voor de Belgische wijnbouw enerzijds een toekomstbestendige groei vast. Kennis, expertise, drive en passie vormen de motoren achter het huidige momentum van deze snel evoluerende economische sector. De actualiteit leert hen echter anderzijds ook dat door kwalitatieve en duurzame principes gedreven wijnbouw bijzonder kwetsbaar blijft. Wie midden in de open natuur werkt en innig verbonden is met het terroir moet ook de grillen van het huidige wispelturige klimaat ondergaan. “Vroege vorst en die eindeloze regenbuien zullen jammer genoeg een impact hebben op jaargang 2024,” aldus CEO Marc Declerck. “We zijn meer dan ooit gemotiveerd om wat we als referentiewerk en als gewaardeerd forum voor de sector gecreëerd hebben, ook in de volgende jaren verder te zetten.” Daarvan zijn deze tweede editie en de Belgian Wine Awards 2024 alvast het concrete bewijs.”

Gault&Millau Belgische Wijngids 2024
Het succes van de eerste Gault&Millau Wijngids 2023 over het Belgisch wijnareaal bewees de noodzaak om het werk van al deze wijnbouwers te duiden, te bundelen én te eren. De vele positieve enthousiaste reacties bevestigen het nut om actuele kennis en groeiende expertise in een referentiewerk te verzamelen. Daarmee heeft België dankzij Gault&Millau voortaan een volwaardige, jaarlijkse wijngids. Net zoals Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, landen met een voldragen eeuwenoude wijncultuur. Wijnauteurs Gido Van Imschoot en Stefaan Soenen hebben in deze gids onder meer aandacht voor de diverse druivenrassen die in België geteeld worden, zoomen in op terroir, klimaat en geschiedenis van Belgische wijn en bespreken de diverse gecontroleerde appellaties. De gids heeft tot slot extra aandacht voor restaurants die meerdere Belgische wijnen aanbieden. De Gault&Millau Belgische Wijngids 2024 is rijkelijk geïllustreerd en bevat 224 pagina’s.

De teksten van alle wijndomeinen kunnen in de gids en ook via www.gaultmillau.be geraadpleegd worden. Deze website biedt ook een handige interactieve kaart met de wijndomeinen. De gedrukte gids, met een bespreking van alle geselecteerde wijnen, kan besteld worden via de Gault&Millau webshop.