Château de Bousval viert 10 jaar bio-wijncultuur

De wijngaard Chateau de Bousval viert dit jaar zijn tiende verjaardag.  Een uitnodiging voor een bezoek aan het wijndomein dat één van de grote namen is in de Belgische wijnbouw, nemen we dan ook graag aan.  Eigenaar en wijnbouwer Michel Verhaeghe de Naeyer leidde ons rond en gaf uitleg bij zijn ambitieus project en zijn filosofie die tegen de stroom ingaat van de Belgische wijnbouw.

Het verhaal van Château de Bousval begon in 2012 toen Michel Verhaeghe de Naeyer het familiekasteel van Bousval in het hart van Waals-Brabant overnam.  ‘Ik wil niet alleen bakstenen nalaten aan mijn kinderen, maar iets met veel respect kunnen doorgeven.  En wat is er dan beter dan een goede wijn die je kan delen met andere levensgenieters en zo mooie momenten beleven?’ motiveert hij zijn ambitieus project om op een ecologisch verantwoorde en duurzame wijze kwaliteitswijnen te produceren.  Op het familiedomein was gedurende 50 jaar aan intensieve landbouw gedaan waarbij ook pesticiden gebruikt werden.  Vooraleer met de aanplanting van de wijngaard te starten, moest de grond gedurende twee jaar rusten om zo haar vitaliteit weer op te bouwen.  

Germano Prior (teeltverantwoordelijke), Michel Verhaeghe (eigenaar) et Romain Jacob (keldermeester)

Een duurzame wijngaard
Uit een nieuwe bodemstudie in 2014 bleek dat de bodem spectaculair verbeterd was en dus kon de aanplanting van de wijnstokken beginnen.  Op de 5 ha gesaneerde grond werden  35.000 wijnstokken van de druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot gris aangeplant.  In 2015 werd de wijngaard uitgebreid met 2.500 wijnstokken en in 2020 werden nog eens 21.000 wijnstokken geplant. ‘Door te kiezen voor traditionele druivenrassen, die minder resistent zijn dan gekruiste rassen,  hebben we het onszelf niet gemakkelijk gemaakt om volledig bio te gaan.  Maar  we wilden echt wijnen van topkwaliteit maken met druivenrassen die geschikt zijn voor de streek. De tijd heeft gelukkig uitgewezen dat we de juiste keuze hebben gemaakt’ vertelt de eigenaar.

Milieuvriendelijke, natuurlijke wijnmakerij
Bij een wijngaard hoort ook een wijnmakerij. Michel Verhaeghe de Naeyer wilde de milieuvriendelijke filosofie van zijn wijngaard doortrekken in de hele productie. In 2019 werd een ultramoderne, ecologisch verantwoorde wijnmakerij gebouwd.  Het gewelfde, moderne gebouw is bekleed met zwart hout en afgewerkt met een groendak.  Deze unieke, baanbrekende wijnmakerij zet volop in op milieuvriendelijkheid: een korte afstand tussen wijngaard en wijnmakerij, weinig afval, weinig droge energie en zo veel mogelijk gebruik van hernieuwbare en recycleerbare materialen.

Raszuivere wijnen per perceel
De wijngaard van Château de Bousval trekt dezelfde lijn door van de wijnstokken tot de kelder. Dankzij het nauwgezette biologische en biodynamische werk produceren de wijnstokken druiven op de gewenste rijpheid voor de verwerking tot wijn van de hoogst mogelijke kwaliteit. Daarbij wordt elk perceel apart bekeken en onderverdeeld in verschillende blokken volgens de topografie en de bodem.  De oogst en verwerking gebeurt blok per blok, om zo alle subtiele verschillen te behouden.  ‘We vinifiëren de druiven apart in kleine kuipen om de eigenheid van de verschillende percelen van de wijngaard te behouden’ weet keldermeester Romain Jacob. Dankzij het harde werk van een hecht en gepassioneerd team wist de wijngaard van Château de Bousval de productie te verviervoudigen tussen 2018 (10.000 flessen) en 2022 (bijna 40.000 geproduceerde flessen)

Bescherming
Tijdens een wandeling door de wijngaard wijst de eigenaar op de voorzorgen die genomen worden om de wijnstokken te beschermen tegen hun vijanden: een indrukwekkend kanon tegen hagel en molens die de bevroren lucht verspreiden.  Als bescherming tegen ongedierte plaatste het wijngaardteam zitstokken voor roofvogels en stapelen ze stenen om wezels te huisvesten  zodat deze op kleine knaagdieren kunnen jagen.  Met specifieke planten worden roofinsecten aangetrokken tegen o.a. fruitvliegjes.  ‘De herten worden op afstand gehouden door een hekwerk dat de planten ook beschermt tegen everzwijnen.  Dubbele rijen heggen beschermen de wijnstokken palend aan landbouwgronden waar minder duurzaam aan landbouw gedaan wordt.

Verkrijgbare wijnen
De wijngaard van Château de Bousval maakt uitsluitend niet-mousserende witte, rode en roséwijnen. De ludieke namen van de Bousval-wijnen dienden als inspiratiebron voor illustrator Valentine De Cort, die de etiketten op de flessen tekende. Het assortiment wijn Chateau de Bousval omvat: Gouttes d’O, Le Petit Gris, Le Naturiste, Tout Cru, Le Névrosé  en Ange ou Démon.  Dit assortiment wordt aangevuld met Marc de Bousval  en een Eau-de-vie de poire.

Info: www.chateaudebousval.be