Woensdag 3 juli kwamen de eerste Zeeuwse mosselen aan in Antwerpen waardoor meteen ook het mosselseizoen officieel geopend werd.  Burgemeester Bart De Wever en het Antwerpse Schepencollege proefden bij Alfa Fish & Aquatriton de eerste mosselen en beaamden dat ze goed gevuld en super lekker zijn.

Burgemeester De Wever en het Schepencollege openden het mosselseizoen

Grootste afzetmarkt
Het is een traditie dat Antwerpen zijn eigen opening van het mosselseizoen heeft.  De reden hiervoor is niet direct te achterhalen.  Wel weet Alex Van Houtte, vertegenwoordiger van Aquamossel-Triton, ons te vertellen dat Antwerpen een belangrijke afzetmarkt is voor deze Zeeuwse delicatesse.   In totaal leveren alle Zeeuwse mosselkwekers jaarlijks 60 miljoen kg mosselen aan België.  ‘Onze Zeeuwse mosselen met friet lijkt hier wel een nationaal gerecht te zijn’, voegt hij er aan toe.  Opvallend hierbij is dat de Vlamingen vooral fan zijn van grote jumbo mosselen, terwijl de Walen eerder kleine mosselen prefereren. 

Minder opbrengst
‘Promotie voor de Zeeuwse mossel is nodig’ zegt Steven Timmermans van vis- en mosselgroothandel voor retailers en horeca Alfa Fish en organisator van het evenement.  ‘Er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren’ voegt hij er aan toe. Men schat dat de opbrengst in de Oosterschelde zelfs veertig procent minder zal zijn dan in dezelfde periode van vorig jaar.  Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak daarvan is. Ligt het aan het water van de Oosterschelde dat te zoet is, zijn er te veel algen of is de verhoogde sterfte het gevolg van de staalslakken die in de Oosterschelde gedumpt worden ter versteviging van de dijken.  Liefhebbers moeten daarom echter geen mossel minder eten.  Er zijn immers ook kwekerijen in het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee die het tekort kunnen opvangen.

Welke bereiding?
Mosselen kan je op velerlei wijzen bereiden.  Het volstaat om een mosselkookboek open te slaan en je ontdekt er tientallen bereidingen, gaande van mosselen natuur, over mosselen op provençaalse wijze tot mosselen met witte wijn of op oosterse wijze,….  Volgens restauranthouders vragen jonge klanten vaak naar creatieve bereidingen, terwijl oudere klanten het vooral bij een natuurbereiding houden.  En sommige bereidingen hebben ook een chauvinistisch tintje.  Zo worden mosselen op Brusselse wijze bereid met knoflook en room en mosselen op Antwerpse wijze met een bolleke De Koninck!

foto’s Aquamossel-Triton

Zeeuwse mosselseizoen afgetrapt in Antwerpen

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.