Ensor inspireert floristen voor Bal Floral

Tot 6 oktober zijn de historische kamers van het Paleis op de Meir het decor van Bal Floral, de boutique-edite van de Floraliën.  Binnen- en buitenlandse topfloristen lieten zich voor hun creaties inspireren door het uitbundig kleurenpalet,  de maskers en de schilderijen met feestelijke bals masqués van James Ensor.

De grijze werfdoeken aan de gevel van het Paleis laten niet vermoeden welke florale kleurenpracht zich in de historische kamers bevindt.  ‘Vermits 2024 het Ensorjaar is, zijn wij gaan zoeken welk thema er nog niet belicht was. Ensor heeft niet zoveel bloemen geschilderd, maar de uitbundige kleurenpracht van zijn werken bood genoeg inspiratie.  Wij hebben dan een 15-tal floristen geselecteerd.  Wij willen daarbij ook steeds het lokale karakter versterken en hebben naast internationale ook Antwerpse floristen geselecteerd.  Florale installaties op historische plekken eren enerzijds de geschiedenis van de locatie terwijl ze er ook een frisse, moderne draai aan geven. Een unieke ervaring voor de bezoekers ’ verduidelijkt Pieter Toebaert, algemeen directeur van Floraliën en curator van Bal Floral. 

Een ticket voor Bal Floral opent een wereld vol bloemen, kunst en kleur. Floristen uit binnen- en buitenland lieten zich inspireren door James Ensor. Zo maakte Riana Setyaningrum samen met haar team van Indonesische kunststudenten een installatie met kokosbladaren, bananenstengels en ambachtelijke maïsvliezen. Een verwijzing naar de kleurrijke charme in Ensors bloemenschilderijen.

Floriste Ilse Rambags liet zich inspireren door de maskers en gezichten in de werken van de kunstschilder en ontwierp een installatie met bewegende objecten die doet denken aan een gemaskerd bal. Chantale Van Damme maakte een combinatie van azalea’s en maskers.  In de verbindingsgalerij legt Celine Van Den Berge de link met Ensor door de primaire kleuren van de bloemstukken en de maskers van rijstpapier. Raf Verwimp tovert het salon van de keizerin om tot een heus schildersatelier door zijn creatie op te bouwen met allerlei schildersattributen.

 

Voor de Spiegelzaal maakten Tom en Caroline Degroote en Tim Beyens creaties met uitbundige kleuren en texturen die de excentrieke geest van James Ensor weergeven.  Hier geen maskers tussen de bloemen, maar spiegels die de ware ik tonen.
Bal Floral heeft ook oog voor opkomend talent. Aan de inkom worden bezoekers verwelkomd door een florale compositie van leerlingen van het Scheppersinstituut van Wetteren en voor de binnenplaats ontwierpen de studenten van CVO Antwerpen bizarre gemaskerde figuren die zo uit de werken van Ensor lijken te komen. Op het grasveld voor de Flament-winkel staan vier gemaskerde fabelfiguren ontworpen door Sven Machtelinckx.

In The Chocolate Line lieten chocolatiers Dominique en Julius Persoone zich inspireren door Ensor met vleesetende planten en doodskoppen in chocolade. Mio Gallery exposeert er met bloemen in zijde.

Praktisch: Bal Floral in het Paleis aan de Meir vindt plaats tot 6 oktober. Info en tickets: www.paleisopdemeir.be. In het ticket is ook een bezoek aan de Rubenstuin begrepen.