Titanic, the Artifact Exhibition

Tot 30 november loopt in Paleis 2 van Brussels Expo ‘Titanic, the Artifact Exhibition’, een unieke tentoonstelling met authentieke voorwerpen uit de Titanic. Maar bovenal vertelt de tentoonstelling het verhaal van de 27 Belgen die aan boord waren en waarvan slechts 7 de scheepsramp overleefden.

‘Onzinkbaar’ schip
Op 10 april 1912 begon de R.M.S. Titanic aan zijn eerste reis van Southampton naar New York. In de nacht van 14 op 15 april 1912 raakte het schip een ijsberg. De opgelopen schade was zo erg dat het schip op 15 april om 2.20 uur zonk. Van de 2228 pasagiers en bemanningsleden aan boord konden er slechts 687 gered worden. 7 van de 27 Belgen overleefden de scheepsramp. Ondanks herhaalde zoektochten, werd het scheepswrak pas op 1 september 1985 gevonden. Het scheepswrak ligt nog steeds op de bodem van de Noord-Atlantsiche oceaan, op een diepte van ruim 4 km waar de druk 413,7 bar is. Het wrak ligt verspreid over een oppervlakte van drie kilometer. Meteen na de vondst sloeg de fantasie op hol en werden wilde verhalen verteld over de rijkdom die zich in het scheepswrak zou bevinden. De ligging van het schip bemoeilijkt echter expedities zodat er maar weinig voorwerpen uit het wrak konden gehaald worden.  ‘Titanic, The Artifact Exhibition’  toont een aantal originele voorwerpen: sieraden, parfumflessen, een servies, scheepsonderdelen en een fles champagne die op het ogenblik van de vondst nog intact was.

tn_IMG_0720

tn_P1550712

 

tn_P1550750

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoeker is passagier
Wie de tentoonstelling  Titanic, The Artefact Exhibition bezoekt , waant zich meteen passagier van het legendarische schip. Het toegangsticket is een boarding pass op naam van één van de passagiers die destijds de fatale tocht meemaakte. Met een beetje geluk kan je inschepen als eersteklaspassagier maar je kan evengoed een bemanningslid zijn. De 27 Belgen zijn de rode draad doorheen de tentoonstelling. In de eerste zaal hangen hun foto’s en kan je hun motivatie lezen waarom zij naar Amerika wilden.

tn_IMG_0722

 

tn_IMG_0724

 

tn_P1550709

 

tn_P1550705

 

 

 

 

 

 

Klassenpassagiers
Over de loopbrug stap je dan het schip binnen en kom je in de gang met de kamers van de eersteklaspassagiers. Langs een foto van de grote trappenhal kom je in een ruimte met de reconstructie van een eersteklaskajuit en het Verandah Cafe dat er uitzag als een patio. Wie in tweede klas verbleef, kon ook nog van heel wat luxe genieten want de kajuiten waren aangekleed met mahoniehout, without en linoleumtegels. De keuken van eerste en tweede klas waren hetzelfde zodat de passagiers van beide klassen konden genieten van dezelfde verfijnde gastronomie. Derdeklaspassagiers waren vooral Eurpese emigranten op zoek naar een beter leven in Amerika. Hun ticket koste 40 dollar (ca. 650 euro) en ze verbleven in kajuiten van vier personen. Door de buizen die in hun kamer liepen, hoorden zij het voortdurend geronk van de motoren. De bemanning sliep in slaapzalen met 50 bedden en ze verplaatsten zich ook langs gangen waar passagiers niet kwamen.

tn_P1550726

En dan krijg je het verhaal van de fatale nacht. Met nog minder dan twee reisdagen voor de boeg houden enkele eersteklaspassagiers een galadiner ter ere van kapitein Smith. Ondanks verschillende ijsalarmen stoomt de Titanic met een snelheid van 21 knopen door de donkere nacht, het onheil tegemoet.  In de laatste zaal krijgt de bezoeker een beeld van de redding en hoe de communicatie verliep. In de shop kan je boeken, dvd’s, puzzels maar ook een kopie van een servies uit het eerste- en tweedeklasrestaurant kopen. ‘Titanic: The Artifact Exhibition’ toont niet het romantische filmverhaal maar vertelt aangrijpende verhalen van landgenoten op zoek naar een beter leven. Een droom die door de grootste scheepsramp in vredestijd nooit uitkwam.

tn_P1550787

 

Praktisch: Titanic: The Artifact Exhibition gaat tot 30 september in Paleis 2 van Brussels Expo.   Tickets kosten voor volwassenen 15,90 euro; kinderen vanaf 5 jaar betalen 12,90 euro; een familiepakket kost 50 euro; groepen volwassenen vanaf 20 personen 12,90 euro; groepen kinderen vanaf 20 personen 10,90 euro. Op dinsdag betaal je slechts 10 euro, zowel volwassenen als kinderen.

Info en tickets: http://www.expo-titanic.be