Luxueus sporen met de Orient Express

De legendarische Venice Simplon Orient Express die sinds eind 19e eeuw van Parijs naar Wenen en later van Parijs naar Istanbul spoort, doet dit jaar ook heel uitzonderlijk ons land aan. Wie van de unieke luxe van dit rijdend paleis wil genieten, kan dit jaar nog een rit boeken.

De keren dat de Orient Express van zijn parcours afweek om via ons land passagiers van Venetië naar Londen te brengen, waren meestal te wijten aan treinstakingen in Frankrijk. Dit najaar kunnen liefhebbers van luxueus reizen ook uitzonderlijk vanuit Venetië naar Brugge sporen. In mei stapten we in Brussel aan boord en genoten we tot in Brugge van deze uitzonderlijke rit. Zowel op het perron in Brussel als in Brugge, waren nieuwsgierigen komen opdagen om de pracht te bewonderen en een foto te nemen van de glimmende, donkerblauwe treinstellen met blinkende gouden letters, pronkerig ingerichte wagons en het strak in het pak zittend personeel.

tn_IMG_0481 4

Nostalgie
ij het opstappen van de luxueuze trein die ooit de inspiratiebron was voor Agatha Christies ‘Murder on the Orient Express’, wordt elke passagier door een vriendelijke steward verwelkomd en naar zijn privécoupé begeleid. Het weelderig interieur met houten wanden die blinken als spiegels, schitterend kristallen wandverlichting en fluwelen zetels herinnert aan de nostalgische jaren 20 toen reizen nog voor the happy few was. De coupés zijn ongeveer 3 m2 groot en doen overdag dienst als privésalon met een comfortabele zitbank, voetenbankje en tafeltje. Terwijl de gasten ’s avonds in het restaurant genieten van een diner zorgt een privé steward er voor dat elk minisalon omgetoverd wordt tot een intiem slaapvertrek met twee boven elkaar gelegen bedden. Elk coupé heeft een eigen wastafel, een individueel regelbare verwarming, een stopcontact en de nodige toiletartikelen. Als u een suite verkiest, worden er twee naast elkaar gelegen coupés met een tussendeur voor u gereserveerd.

11  15

Luxueus genieten
Reizen met de Venice Simplon Orient Express is een uitzonderlijke belevenis. Het ontbijt en de afternoon tea worden door een privé steward in uw coupé geserveerd terwijl u geniet van het prachtig landschap van de Venetiaanse lagunes, de Italiaanse dolomieten of de Alpen. In de restauratierijtuigen Lalique, Etoile du Nord en Chinoise worden verfijnde gastronomische menu’s met passende klassewijnen geserveerd. Het team van Franse topchefs maakt hiervoor enkel gebruik van dagverse producten van topkwaliteit die tijdens de stopplaatsen ingeslagen worden. Als dresscode wordt verwacht dat de heren een das en colbert dragen en dat de dames in het lang of met een cocktailjurk verschijnen. Overdag mag de kledij iets informeler zijn. Na het diner en ’s avonds kan men terecht in het barrijtuig waar je bij live pianomuziek kan genieten van een cocktail of aperitief. In het ruime aanbod op de drankenkaart treffen we ook de eigen champagne ‘Lechère 1er Cru, Cuvée Venice Simplon-Orient-Express’. Liefhebbers van Agatha Christie moeten beslist barman Walters suggestie ‘Guilty 12’ uitproberen. 12 staat voor het aantal verdachten uit ‘Murder on the Orient Express’ maar ook voor het aantal cijfers van de wagons en het aantal ingrediënten waarmee de barman de cocktail bereidt.

7

9

 

8

 

 

Praktisch: De reizen met de Venice Simplon Orient Express worden in ons land verkocht door de Belgische touroperator Imagine Travel en zijn te boeken bij elke reisagent. Een vijfdaagse reis van Parijs naar Venetië met tweedaags verblijf in het vijfsterrenhotel Metropole in Venetië kost 2898 euro. Varianten met keuze van een korter of langer verblijf of een ander hotel zijn steeds mogelijk.

Info: www.imaginetravel.be