Het Zwarte Woud, een familievriendelijke regio

Het Zwarte Woud heeft het oubollig imago van seniorenbestemming van zich afgeschud. Locaties en accomodaties werden aangepast waardoor de regio een hippe vakantiebestemming geworden is waarbij jong en oud kunnen genieten…

Dier- en waterplezier in Karlsruhe
Vanuit Brussel is het ongeveer 500 km rijden naar Karlsruhe, de ideale afstand voor een autorit met kinderen. Karlsruhe groeide vanuit Slot Karlsruhe volgens een waaiervormig stratenplan uit tot een bruisende stad. Een aantrekkelijke locatie voor gezinnen is beslist de Zoo van Karlsruhe die midden in de stad een mooie combinatie is van een park met verschillende tuinen, waterpartijen en terrassen en een dierentuin. En voor de kinderen is er een grote speeltuin zodat je er beslist een hele dag kan vertoeven. De Zoo besteedt veel aandacht aan de leefomgeving van de dieren en volgt een EEP- fokprogramma voor bedreigde diersoorten. Een andere leuke plaats voor gezinnen is het Europabad dat met zijn 1600 m2 wateroppervlakte en 275 attracties, één van de grootste zwembaden is in Zuid-Duitsland. Terwijl de kinderen dolle pret beleven in het klimparcours of aan de freefall-glijbaan kunnen ouders genieten in het Karelische Saunadorf met Finse wellness en ontspanning.

P1510385 P1510396

Experimenteren in Freudenstadt
Freudenstadt zou volgens zijn naam vreugde uitstralen en dat is beslist zo voor kinderen. Het mooiste voorbeeld daarvan is het belevingsmuseum Experimenta waar kinderen – maar ook ouders en grootouders- er o.a. kunnen beleven hoe een aardbeving aanvoelt, waarom er tijdzones zijn en hoe je via een lichtspektrum in een donkere kamer kan controleren of iemand valse tanden heeft. Met het grootste marktplein van Duitsland en heel wat winkelstratten is Freudenstadt het walhalala voor shopaholics. Ook sportievelingen komen aan bod: naast wandelen en nordic walking zijn er tal van mogelijkheden voor boogschieten, badminton, (mini)golfen, paardrijden, zweefvliegen, squashen, inlineskaten,… Wie zin heeft in een streepje cultuur kan terecht in het Heimatmuseum, de mijnschacht Friedrichsfundgrube, de uitkijktoren Friedrichsturm, de glasblazerij,… En met de hamrokerij en de plaatselijke brouwerij komen ook gastronomen aan bod.

P1510460

Feeën bestaan écht!
Wie nog steeds denkt dat feeën enkel in sprookjes bestaan, moet beslist eens naar het Kinzigdal bij Lossburg. Aan de Kinzigbron gelegen langs het sprookjeswandelpad zit een fee die eeuwenoude verhalen –ook in het Nederlands!- vertelt. Langsheen het hele wandelpad staan kastjes waarin verhalenblaadjes liggen. Onderweg is er ook nog een boomhuis en een klimparcours met een ‘ladder naar de hemel’. Met de wandelGPS die de Dienst Toerisme uitleent, kan je de geschiedenis van deze vrolijke stad en zijn lollige bewoners beter leren kennen.

P1510520 P1510511

Culinair genieten in Baiersbronn
Baiersbronn is met zijn 7 Michelinsterrenrestaurants zowat de culinaire hoofdstad van Duitsland. Niet verwonderlijk als je weet dat Duitsland, na Frankrijk de meeste adressen met de hoogste culinaire onderscheidingen in Europa bezit. In Hotel Lamm kunnen kinderen in de voetsporen treden van sterrenchefs tijdens een van de kinderworkshops koken. Wie naar hartelust wil spelen en knutselen, moet in „Murgels Spielhaus“ zijn. Andere triptips in de directe omgeving zijn o.a. het sprookjesmuseum Wilhelm Hauff, het panoramabad, het kuuroord Obertal, de watervallen van Allerheiligen, Enzklösterle met zijn rodelbaan en wildpark en de gezondheidsoase van Bad Peterstal-Griesbach.

P1510586 P1510650

Gratis openbaar vervoer
Een dagje uit is extra makkelijk met de Konus-gastenkaart. Vakantiegangers ontvangen deze kaart automatisch als zij in een hotel, pension, vakantiewoning of op een camping van een van de 139 deelnemende steden en dorpen in het Zwarte Woud overnachten. De Konus-kaart geeft vrij openbaar vervoer in de regio die zich uitstrekt tussen Karlsruhe en Bazel, Pforzhein en Waldshut.

Info: www.zwartewoud.info