‘Mons 2015’

Vanaf januari 2015 draagt Bergen als eerste Waalse stad een jaar lang de titel van Culturele Hoofdstad van Europa. Met als thema “De metamorfose” wil Bergen tonen dat het als een dynamische stad herrees uit het grauwe Borinageverleden.

Uitgebreid programma
‘Mons 2015’ biedt zijn bezoekers 300 projecten met 5000 artiesten, 45 tentoonstellingen en een samenwerking met 22 toeristische en culturele instellingen en 18 partnersteden. Voor de officiële opening op zaterdag 24 januari 2015 worden in Bergen meer dan 100.000 mensen verwacht. Op 6 december 2014 wordt een nieuwe houtstructuur van de Vlaamse kunstenaar Arne Quinze ingehuldigd. Een ander topmoment van ‘Mons 2015’ is beslist het eerste weekend van april want dan worden vijf nieuwe musea en een nieuw muziekcentrum geopend. Het slotfeest midden december zal worden gerealiseerd door de Henegouwse Daphné Cornez die ook artistiek directeur was van de openingsceremonie van het WK voetbal in Brazilië.

Van Gogh en Verlaine
‘Mons 2015’ brengt hulde aan twee grote kunstenaars die ooit in de regio verbleven. Van Gogh verbleef in de Borinage van december 1878 tot oktober 1880. Tijdens dit verblijf besliste hij om zijn carrière als predikant op te geven en kunstenaar te worden. De tentoonstelling over Verlaine begint met de ruzie tussen Rimbaud en Verlaine, en het schot dat de oorzaak was van de rechtszaak tegen Verlaine. De bezoeker wordt ook meegenomen naar de gevangenis van Mons waar Verlaine in cel nummer 2 het merendeel van zijn gedichten uit ‘Sagesse’ schreef. ‘Mons 2015’ brengt tevens een eerbetoon aan Orlandus Lassus, de renaissancepolyfonist die in Bergen geboren werd.

UNESCO erfgoed
Bergen richt ook de aandacht op zijn drie door Unesco erkende patrimoniumelementen: het volksfeest Ducasse (of Doudou), dat een eigen museum krijgt, het Belfort van Mons, het enige barokke belfort in België, en de neolithische mijnen van Spiennes, één van de oudste en grootste ontginningscentra voor silex in Europa.

Vlaamse hulp
“Mons 2015” krijgt een subsidie van 250.000 euro van de Vlaamse gemeenschap. Door een ondersteuning van de artistieke productiekosten wil Vlaanderen helpen om van ‘Mons 2015’ een internationaal succes te maken. Aan ‘Mons 2015’ werken heel wat Vlaamse kunstenaars en instellingen mee zoals het KMSKA, de Brugse Musea, Arne Quinze, Wim Vandekeybus, Guy Cassiers, Arno, LOD Muziektheater, Luc Tuymans. Onder de achttien partnersteden zijn ook Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Mechelen en Oostende. Algemeen commissaris Yves Vasseur verwacht twee miljoen bezoekers.

Info: www.mons2015.eu