Vlaamse kunstliefhebbers tonen hun ‘Passions Secrètes’

Tripostal in Rijsel herbergt tot en met 4 januari een opmerkelijke tentoonstelling met meer dan 140 kunstwerken van 80 internationale hedendaagse kunstenaars. Alle kunstwerken zijn afkomstig uit de privécollecties van 18 kunstliefhebbers uit de regio Kortrijk en Zuid-West-Vlaanderen.

Mecenassen pur sang
Kunstliefhebbers hebben dat voordeel op musea dat ze kunstwerken kunnen kopen die ze graag zien zonder daarom rekening te moeten houden met allerlei instanties die eerst hun toestemming moeten geven.  Anderzijds zijn deze kunstwerken dan weer ontoegankelijk voor het grote publiek dat daardoor vaak ook een vertekend beeld krijgt van hedendaagse kunst. Om die reden alleen al is ‘Passions secrètes’ een hoogst interessante tentoonstelling. De kunstverzamelaars uit de regio Kortrijk en Zuid-West-Vlaanderen zien hun hobby als een levensstijl, ver van speculaties en rages.  Bij elke aankoop volgen zij hun hart en zij ontpoppen zich als echte mecenassen omdat zij op die manier hun steun betuigen aan kunstenaars die het talent van morgen zullen zijn.

passions02

Vier parcours
Voor de curator was het een huzarenwerk om bij de verschillende kunstverzamelaars de collectie te bezoeken en te inventariseren om daarna te zoeken naar mogelijke kruisingen en interessante dialogen tussen de werken. De 140 kunstwerken van 80 internationale kunstenaars geven een panoramisch overzicht van de kunst van de jaren zeventig tot nu. De tentoonstelling verloopt over  drie parcours waarbij de werken met elkaar verbonden worden via een spel van visuele én conceptuele verwantschappen.

Het eerste parcours heeft als thema het beeld van de vrouw.  De werken van Louise Bourgeois, Sergey Bratkov, Lili Dujourie, Anselm Kiefer, Annette Messager, Mimmo Rotella, Thomas Ruff, Andres Serrano of Francesca Woodman verheerlijken het lichaam van de vrouw, evoceren het moederschap of laten fantasieën rond de vrouw de vrije loop.

 

passions03

De spiegel is het onderwerp van een tweede traject. De spiegel is een imposant object dat speelt met het transformatieproces van het beeld. Het brengt identiteit en verschil samen, werpt de bezoeker op zichzelf terug maar ‘weerspiegelt’ ook de ander. In dit deel van de tentoonstelling vinden we werken van onder andere Robert Barry, Daniel Buren, Olafur Eliasson, Dan Graham, Jim Hodges, Ann Veronica Janssens, Kris Martin en Michelangelo Pistoletto.

passions04

Een derde wandeling gidst de bezoeker doorheen het hart van een welbepaald Amerika. Onder de noemer ‘De evocatie van Amerika, laverend tussen droom en kritiek’ worden de (vaak politieke) visioenen van de Amerikaanse droom behandeld. Deze visie wordt vertaald door  erg verschillende kunstenaars, van Joseph Beuys, Matthew Day Jackson, tot Sam Durant of Danh Vo. Dit parcours combineert meerdere generaties Amerikaanse kunstenaars uit de New Yorkse en Californische scene: Wade Guyton & Kelley Walker, Rashid Johnson, Mike Kelley, Paul McCarthy, Elizabeth Peyton, Dash Snow. Meerdere verzamelaars kijken uit naar deze beelden.

passions06

Een vierde parcours op de tentoonstelling brengt hulde aan Belgische kunstenaars als Michaël Borremans, Dirk Braeckman, Ruben Bellinkx, Thierry De Cordier, Jan Fabre, Luc Tuymans, Jan Van Oost en Jacques Verduyn.

passions08

Op de tentoonstelling in Tripostal werden ook enkele ensembles gecreëerd rond eenzelfde kunstenaar uit verschillende collecties, zoals Elmgreen & Dragset, Kris Martin, Juan Muñoz, Panamarenko en Thomas Schütte. Lille 3000 gaf aan kunstenaar Gautier Deblonde een foto-opdracht die de bezoeker meevoert naar de discrete plekken waar de kunstwerken bij hun eigenaar opgesteld staan.

Praktisch: Passions secrètes’ loopt nog tot 4 januari 2015 in Tripostal, Avenue Willy Brandt in Lille (op loopafstand van de treinstations Lille-Flandres en Lille-Europe). De tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 19 uur; op zaterdag en zondag van 11 tot 19 uur. De tentoonstelling is ook uitzonderlijk geopend op 25 december en 1 januari. Toegangsprijs 8 euro. De bijhorende catalogus telt 196 pagina’s en kost 15 euro.

Info: http://www.lille3000.eu/passions-secretes/nl/