‘Plan Bier’  zet de biercultuur in de Vlaamse Ardennen in de kijker

Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Vlaamse Ardennen hebben een nieuwe toeristische kaart waarmee ze via vier fiets- en drie wandelroutes de biercultuur in de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten.
Zeven routes
‘Plan Bier’ zoals de toeristische kaart met lusvormige fiets- en wandelroutes noemt, verbindt 8 lokale brouwerijen die samen bijna 100 bieren brouwen.  De 7 routes leiden ook langs 14 gespecialiseerde drankenhandelaars en 72 leuke cafés waar de bieren verkocht worden.

*De Oudenaars Bruinroute is een 31 km lange fietsroute rond Oudenaarde, dé bierstad van de Vlaamse Ardennen met de vier actieve brouwerijen Liefmans, Cnudde, Smisje en Roman.  Onderweg zijn er tientallen cafés die deze  bieren verdelen. Op deze route voelt de fietser zich ook een beetje Flandrien want onderweg zijn er niet alleen Vlaamse kasseien maar ook pittige hellingen, schitterende vergezichten en authentieke dorpscafés.

*De 24 km lange Zwalmroute is de vlakste van de vier fietsroutes. Dit idyllisch stukje Vlaamse Ardennen is via het jaagpad langs de Schelde gemakkelijk bereikbaar vanuit Gent. De Zwalmroute is bekend voor de prachtige watermolens en de gezellige restaurantjes waar je ook heerlijk kan eten.

*De Graalroute is 42 km lang en start in Geraardsbergen om langs Nederbrakel en Sint-Maria-Lierde terug te keren naar de stad van de mattentaart. De Muur is niet opgenomen in de route maar de bruine cafeetjes en de restaurantjes nodigen uit om heerlijk te genieten.

*De Zottegemroute   is 36 km lang en start in Zottegem. Onderweg kom je langs Herzele waar de twee artisanale brouwerijen De Ryck en Van Den Bossche actief zijn.

*De kortste wandelroute van ‘Plan Bier’ is de Muziekbosroute die net geen 8 km lang is en start aan Taverne Louise in Louise-Marie. De wandeling leidt langs Bistro Boekzitting waar heel wat streekbiertjes geserveerd worden.

*De iets meer dan 9 km lange Brakelroute vertrekt op het Marktplein in Brakel en leidt verder naar het geutelingendorp Elst waar café ‘In den Hengst’ een absolute stop is.

*De Zwalmbeekroute van 9 km lang leidt langs een bijzonder stukje Vlaamse Ardennen dat niet ten onrechte  ‘Klein Zwitserland’ genoemd wordt.  Van écht klimmen is er echter geen sprake want de wandelroute loopt langs de Zwalmbeek.

Acht Brouwerijen
De Oudenaardse brouwerijen Roman en Liefmans zijn bekende iconen van de Vlaamse biercultuur. Hun ‘Oud Bruin’ is een van de laatste overlevenden van een rijke traditie, die alleen in Vlaanderen te vinden is. Ook  Brouwerij Cnudde uit Eine heeft haar Oud Bruin evenals brouwerij Roman uit Mater wiens Oudenaards Bruin de naam kreeg van de 17e-eeuwse kunstschilder  ‘Adriaan Brouwer’.  Op café vraag je best zoals een rasechte Oudenardist een AB’ke’.  Brouwerij Van den Bossche in Herzele brouwt een heerlijke Stout waaraan een verhaal verbonden is waarin Buffalo Bill een hoofdrol speelt.  Op een boogscheut daarvan ligt Brouwerij De Ryck, die volgens kenners de beste tripel van Europa brouwt. Brouwerij De Graal uit Brakel en Smisje uit Mater exporteren hun bieren naar het andere eind van de wereld en brouwerij Contreras uit Gavere was de favoriet van wijlen bierkenner Michael Jackson die hun Valeir Blond één van België’s best bewaarde geheimen vond.

Gratis publicatie vol tips
‘Plan Bier’ is een gratis publicatie met een Nederlandse en een Engelse versie. De Nederlandstalige versie is verkrijgbaar in de cafés, brouwerijen en drankenhandels die op de kaart vermeld staan. De Engelstalige versie is verkrijgbaar aan de infobalie van Toerisme Oost-Vlaanderen en bij Visit Gent op het Veerleplein. Naast een kaart met de lusvormige fiets- en wandelroutes bevat ‘Plan Bier’ ook heel wat nuttige informatie over de brouwerijen en tips van biersommelier Sofie Vanrafelghem.

Info: www.planbier.be