Onbekend maar verrassend mooi Slovenië

‘Een vergeten stukje hemel’, zo noemen de Slovenen hun land. Gelijk hebben ze, want Slovenië is een moderne EU-lidstaat met een prachtige natuur, mooie kastelen, voortreffelijke wijnen, lekker bier en heerlijke gerechten. En Slovenië is bovendien een perfecte bestemming om te wandelen, fietsen, kanoën, raften, duiken en skiën.

Modelbestemmingen
In 2006 lanceerde de Europese Commissie het Europese Destinations of ExcelleNce (EDEN) project dat opkomende, weinig bekende Europese bestemmingen als modelbestemmingen voor een duurzame toeristische ontwikkeling promoot. In 2008 werd in Slovenië de Soca Vallei geselecteerd. De daaropvolgende jaren werden Solcavsko, de Kolpa rivier en Idrija tot EDEN-topbestemming gekozen.

Stijgen langs 50 bochten
In het noordwesten van Slovenië ligt het 838 km2 grote Triglav National Park dat zijn naam ontleende aan de Triglav, een 2864 m hoge berg met drie toppen.  Dit nationaal park bezit ook de mooiste weg van Slovenië, die vanaf Kranska Gora langs 50 genummerde bochten naar de 1611 m hoge Vrsicpas stijgt en dan weer daalt naar de Soca vallei.

 Onaangetaste Soca Vallei
De weg van Kranska Gora naar Bovec loopt parallel met de smaragdgroene Soca rivier, die gedomineerd wordt door de hoge pieken van de Julische Alpen. Onderweg zijn er stopplaatsen, vanwaar je langs (hang)bruggetjes kunt afdalen naar verkoelende rivierstrandjes. De Julische Alpen zijn het grootste Europese outdoorparadijs. Op het wilde water van de Soca  kun je raften, kanoën, tuben en hydrospeeden. De Nederlandse Emma Faber runt in Bovec het outdoorbedrijf Refresh, dat actieve programma’s op maat en in het Nederlands aanbiedt.

Soca rivier_

rafting op de Soca rivier

Bloedig Slovenië
Het was echter niet altijd peis en vree in deze mooie vallei. Getuige daarvan is  Fort Kluze in Bovec, dat tijdens de oorlogen een strategische functie had en nu een klein VVV-kantoor is met galerijen over de lokale geschiedenis en een trouwzaal. Re-enactment soldaten zorgen er voor een verrassende begroeting en rondleiding. Het museum van het nabijgelegen Kobarid verhaalt de bloedige slag die in oktober 1917 plaatsvond bij de Soca. Langs The Walks of Peace ontdek je overblijfselen en gedenktekens uit die periode.

Fort Kluze (1)

Fort Kluze

IJswatervalklimmen
Solcavsko in het noordelijke deel van Slovenië ligt in één van de mooiste natuurgebieden van de Oostelijke Alpen. De drie machtige U-vormige gletsjervalleien Robanov kot, Logarska dolina en Matkov kot worden omringd door ruige bergpieken. Een absolute aanrader in Logarska dolina is de Rinka waterval die met zijn 90 m de hoogste vrijvallende waterval van het land is. In de winter is de waterval bevroren en dan wordt de plaats een populaire bestemming voor ijswatervalbeklimmers.

De warme Kolpa rivier
De Kolpa rivier in het zuidoosten van Slovenië is de natuurlijke grens met de republiek Kroatië. In de zomer kan de watertemperatuur van de Kolpa 30° C halen waardoor zwemmen er zeer leuk is. Deze regio is ook de habitat van beren, wolven en lynxen en van meer dan 30 vis- en 100 vogelsoorten.

kanoën

Rijke stad Idrija
In Idrija werd sinds de 15de eeuw kwikzilver gewonnen. Deze grondstof bezorgde de stad rijkdom. Een bezoek aan Antony’s shaft toont echter hoe zwaar de arbeid was. De mijn bezorgde de stad een technologische voorsprong, die nog blijkt uit de waterkanalen, het machtige houten waterrad, de grootst bewaard gebleven stoommachine en de sluizen, de ‘piramiden’ van Idrija. Het Stedelijk Museum in kasteel Gewerkenegg verhaalt de geschiedenis van de mijnbouw en toont het beroemde Idrijsche kantwerk.

P1410079

P1410003

mijngang van de kwikzilvermijn 'Antony’s shaft’P1410036

De witte stad
De hoofdstad Ljubljana telt amper 300.000 inwoners en is een erg gezellige stad. De kerken en villa’s werden door de Habsburgers in witte steen gebouwd, waardoor Ljubljana zijn bijnaam van ‘witte stad’ kreeg.  Op de Sloveense ‘acropolis’ staat het kasteel en wie de moeite neemt om de kasteeltoren te beklimmen, wordt beloond met een prachtig panorama.

Gastronomisch Slovenië
De Sloveense keuken is beïnvloed door gerechten uit Oostenrijk, Kroatië en de Balkan en heeft als basisingrediënten vlees, vis, granen,  olijven en verse groenten. Een typisch streekproduct is ‘belokranjska  pogaca’, een plat brood met komijn en zout. Ook lekker is de  ‘idrijski zlikrofi’, de Idrische variant van ravioli.  Slovenië produceert voortreffelijke witte en rode wijn, brandewijn en vruchtenwodka, maar een biertje van het merk Lasko of Union wordt het meest gedronken.

P1410257

Info: www.slovenia.info
Bereikbaar: Adria Airways vliegt vanuit Brussels Airport naar Ljubljana
Internet: www.adria.si