Kuieren tussen kunst en verleden in Country 1066

Country 1066 ontleende zijn naam aan de grootste en bloedigste veldslag uit de Britse geschiedenis.  Naast een rijk historisch erfgoed vind je er bruisende stadjes waar je kan slenteren in de smalle straten met pittoreske winkels, kunstgalerijen en antiekwinkels.

Battle
De historische strijd tussen Willem de Veroveraar en de Engelse koning Harald vond plaats op  Senlac Hill, negen mijl buiten Hastings.  Het dorp dat hier later ontstond kreeg de toepasselijke naam Battle.  Om de strijd te herdenken werd in 1095 op de plaats van het oorspronkelijk slagveld Battle Abbey gebouwd. Het hoogaltaar van de abdijkerk werd op de plaats gezet waar de Engelse koning Harald een dodelijke pijl in het oog kreeg. De kerk bestaat ondertussen niet meer maar de plaats staat nog altijd aangeduid.

Olympisch  geïnspireerd
High Street is the place to be voor wie van kunst en antiek houdt. De bekendste gallerij voor hedendaagse kunst is Saffron Gallery.  In de ban van de Olympische Spelen  bestaat het grootste deel van de collectie uit werk van Louise Giblin die Britse Olympische medaillewinnaars kon overhalen om een afgietsel van hun lichaam te laten maken.   Op de torso in de kleur van hun gewonnen medaille werd de grootste  sportieve prestatie en een persoonlijke herinnering van elke sporter aangebracht.  tn_Battle Saffron Gallery

tn_P1410994

 

 

 

 

 

 


Hastings
Hastings is een pittoreske haven- en badstad.  De skyline van Hastings wordt beheerst door East Hill en West Hill. Met een trap of een ouderwetse lift kan je naar de top vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Aan de voet van  East Hill ligt the Stade, een vissersstrand dat overheerst wordt door donkere geoliede Net Shops waar de vissers destijds hun katoenen netten te drogen hingen.  De hedendaagse synthetische netten  maken deze Net Shops overbodig zodat ze nu dienst doen als bergplaats voor vissersmateriaal.

tn_Hastings vissersstrand

tn_Net Shops Hastings

 

 

 

 

 

 

 

Jerwood Gallery
In The Stade staat het Fishermen’s Museum, het Shipwreck Heritage Centre en de Jerwood Gallery.  Dit laatste is een opmerkelijk gebouw waarvan de buitenkant bekleed is met meer dan 8000 zwarte keramische tegels die met de hand geglazuurd zijn en het licht reflecteren. De Jerwood Gallery herbergt  kunstwerken van de Jerwood Stichting,  Britse kunst van de 20e en 21e eeuw met o.a. werken van kunstenaars als Sir Stanley Spencer, Lawrence Stephen Lowry en Augustus John.  Er is ook een tijdelijke tentoonstellingsruimte.tn_P1420048

Ingesloten oude stad
Tussen de twee heuvels ligt de oude stad met de huizen in vakwerk, de smalle pittoreske straatjes en de twittens, smalle doorgangen die naar een binnenhofje met huizen leidden. George Street en High Street zijn gezellige straten met typisch Britse winkels, bars en restaurantjes.  In High Street botsten we toevallig op de Alastair Hendy Home Store.  Chef-kok, auteur van kookboeken en voedings- en lifestylefotograaf  Alastair Hendy liet dit drie verdiepingen tellend herenhuis in Georgian stijl restaureren tot een winkel waar je zowel vintage serviezen, bezems, kaarsen en zelfs meubilair vindt. Tijdens het weekend staat Alastair aan het fornuis en serveert hij schotels met verse zeevruchten.

tn_Hastings

tn_P1420084

 

 

 

 

 

 


Bexhill-on-Sea
Bexhill is een mondaine badplaats met elegante gebouwen in Victoriaanse, Edwardiaanse en art deco stijl. De badplaats heeft een prachtige promenade waarnaast een kiezelstrand afhelt naar een fijn zandstrand.  Achter de Colonnade staat het imposante  De  La Warr Pavilion dat in 1935  het eerste gelaste stalen  gebouw in Groot-Brittannië was en nu dienst doet als cultureel centrum.   Naast bakermat van de Britse autosport is Bexhill-on-Sea ook een ideale locatie voor golf en tal van water- en windsporten.

tn_P1420178

tn_Bexhill colonnade

 

 

 

 

 

 


Rye
In het Heritage Centre in Rye kom je alles te weten over het havenstadje dat in de zestiende eeuw verzandde waardoor Rye nu twee kilometer landinwaarts ligt. In de 18e en 19e eeuw was Rye zeer populair bij smokkelaars. Nu is Rye een waar paradijs voor kunstenaars, kunstliefhebbers en boekenverzamelaars.  Een aanrader is vast de Rye Art Gallery en de shop. Maar wat Rye vooral aantrekkelijk maakt zijn de keienstraten waarlangs huizen in middeleeuwse, Tudor- en Georgian stijl, gezellige restaurants, winkels en kunst- en antiekzaken  staan.

tn_P1420318

20 Rye

 

 

 

 

 

Info: www.visit1066country.com
Bereikbaar: DFDS Seaways Dunkerque-Dover – www.dfds.com