Herbeleef ‘De Vergeten Slag bij Waver’

Op 19 juli 1815 werd Napoleon definitief verslagen in de slag bij Waterloo. Op hetzelfde moment streden in Waver drie Franse legerkorpsen en één Pruisische achterhoede. Deze ‘Vergeten Slag bij Waver’ wordt op 4 en 5 juli overgedaan.

Spannend spektakel
De evocatie van de Vergeten Slag bij Waver is een 4 uur durend spektakel waaraan een 600-tal leden van militaire re-enactmentgroepen uit 8 verschillende landen deelnemen. Na een troepenparade in het centrum van de stad, trekken de garnizoenen naar het  napoleontische kamp palend aan het slagveld in de rue de la Wastinne. Het publiek staat aan de zijlijn en beleeft de strijd van op de eerste rij.  De colonnes betreden één voor één  het slagveld. Een groep soldaten trekt het kanon naar het slagveld. Daarna volgen trommelaars en dan komt de infanterie, gewapend met voorladende geweren.  In de voetsporen van elke colonne lopen de  vivandières, vrouwen die tijdens de veldslagen voor de voedselvoorziening van de soldaten zorgen.

de slag bij waver03 de slag bij waver11
de slag bij waver10 de slag bij waver04

de slag bij waver08
 de slag bij waver33

De infanterie rukt op in colonne maar eenmaal het vuur geopend, worden linies gevormd om de grootste vuurkracht te ontwikkelen. Het laden van het geweer duurt enige tijd en daarom worden de soldaten opgesteld in lange rijen en terwijl de soldaat van de eerste rij vuurt, herlaadt een soldaat op de tweede rij zijn geweer.  De strijd blijft onbeslecht en daarom wordt als uiterste middel  een stormaanval uitgevoerd waarbij men met bajonet op het geweer de vijandelijke linies wil doorbreken.

de slag bij waver44 de slag bij waver42

Om verwarring te zaaien bij de vijandelijke infanterie worden scherpschutters in donkere uniformen voor de linie geplaatst om te mikken op de officieren.  En dan komt er een charge van de cavalerie die gewapend met sabels, lansen en karabijnen dwars door de linies rijdt en iedereen neer maait. Om soortgelijke aanval van de cavalerie te voorkomen, stelt de infanterie zich op in carré met de geweren naar buiten gericht. Nu komt ook de artillerie in actie en zij beschieten hun doelwitten met zware ronde kogels of hagel. Ondertussen is het hele slagveld in bijna verstikkende kruitdampen gehuld. Er heerst een oorverdovend lawaai van bulderende kanonnen, knetterende musketten en kletterende sabels terwijl soldaten en paarden als bosjes vallen.  Na een uitputtende slag van vier uur verlaten de troepen het slagveld.

de slag bij waver20 de slag bij waver21

de slag bij waver43
 de slag bij waver28

Na de veldslag kan het publiek de kampplaatsen bezoeken en wie inschreef kan genieten van een
heerlijk avondmaal in de stijl van die tijd.

de slag bij waver60 de slag bij waver59
 de slag bij waver63  de slag bij waver61

Praktisch: De Vergeten Slag van Waver gaat dit jaar door op 4 en 5 juli.  Het programma is te vinden op www.wavre.be/index.php/flash-festivites/1309-wavre-1815-2