Genieten van het mediterrane leven in Kroatië

Toeristische brochures van Kroatië doen dromen.  De prachtige beelden van een ongerepte natuur, een adembenemende kustlijn, een schat aan cultuur en een heerlijke mediterrane gastronomie overhaalden ook mij om op verkenning te gaan in de regio Zadar- Sibenik in Dalmatië.

Werelderfgoed
Sibenik ligt halverwege de Adriatische kust in een pittoreske baai waarin de Krka, één van de mooiste karstrivieren van Kroatië, uitmondt.  Sibenik is vooral bekend om de prachtige St. Jacobskathedraal die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.  Ze werd gebouwd met blokken kalksteen en marmer en zonder specie. Op de fries aan de kerkgevel staan 71 hoofden gebeeldhouwd. Hoogstwaarschijnlijk zijn het de gezichten van notabelen die de bouw van de kathedraal hielpen financieren.  Een steile klim naar een 70 meter hoge heuvel met het St. Michael’s fort beloont ons met een prachtig uitzicht op de baai.

2 Sibenik kathedraal   3 Sibenik St Michael's fort

 

 

 

 

 

 

National Park Krka
De Krka rivier die zich van Knin tot aan de Adriatische Zee slingert, wordt gekenmerkt door verschillende stroomversnellingen en brede watervallen. In 1985 werd de loop van de Krka uitgeroepen tot Nationaal Park. De zeven indrukwekkende watervallen zijn de belangrijkste attractie van Nationaal Park Krka. Maar het Nationaal Park Krka is vooral bekend voor zijn rijke fauna en flora.  Wetenschappers telden tot nu toe 860 verschillende planten, 18 vissoorten en 230 vogelsoorten en ook reptielen en vleermuizen verblijven er graag.

 

5 Krka

Nationaal Park Kornati
Kornati is de andere natuurparel in de Dalmatische regio Sibenik-Zadar. Een spreekwoord zegt dat deze oudste eilandengroep evenveel eilanden telt als er dagen in het jaar zijn, maar in feite zijn er slechts 152.  Deze eilanden zijn minder toeristisch omdat ze enkel na een lange bootreis bereikbaar zijn. Plezierjachten kunnen in Kornati voor anker gaan in de talloze natuurlijke baaien. Tijdens de zomer zijn enkele eilanden bewoond en dan doen de oude vissershuisjes dienst als drink- en eetgelegenheid waar bezoekers kunnen genieten van visspecialiteiten. Kornati is een absolute must voor wie van watersporten en plezierzeilen houdt.

6 Kornati

7 heerlijke visschotel

 

 

 

 

 

 

 

Rijke cultuur
Zadar geniet van een buitengewoon microklimaat. De stad werd rond 30 voor Christus gesticht door de Romeinen. De Sveti Donatkerk is de grootste vroeg-romaanse kerk van Kroatië en het symbool van de stad.  Op het  Zeleni Trg Plein dat in de  Romeinse tijd dienst deed als forum zie je nog tal van fundamenten en zuilen.   Naast de  Romeinse overblijfselen heeft Zadar ook middeleeuwse vestingmuren, gezellige oude straatjes en Venetiaanse paleizen. Het kloppende hart van Zadar is het Plein van de Natie (Narodni Trg), een ideale plaats om te genieten van een koffie of een glaasje wijn.

9 Zadar

8 Zadar Romeinse resten

 

 

 

 

 

 

 

 

Uniek zeeorgel
Uniek in de wereld is het zeeorgel van Zadar dat zich bevindt op de  hoek van de Zader Riva  promenade. Dit  70 meter lange stenen orgel loopt trapsgewijs in de Adriatische Zee. De golven van de zee drijven de pijpen van het onderwaterorgel aan. De zeelucht duwt de akkoorden door de fluitjes en het geluid komt door de geperforeerde stenen trap naar buiten. Bij ieder golfje veranderen de tonen en de melodie. Het zeeorgel werd ontworpen door Nikola Basic die eveneens de Zonnegroet ontwierp. De Zonnegroet is een grote cirkel die overdag oplaadt door  middel van driehonderd zonnecellen en ’s avonds gekleurd licht geeft. Gezeten op de trappen van het zeeorgel kan je de mooiste zonsondergang bewonderen.

11 Zadar zeeorgel

10 Zadar de Zonnegroet

 

 

 

 

 

 

 

Dalmatisch Etno Dorp
Solaris Beach Resort is een toplocatie dat een breed scala aan faciliteiten biedt. Naast het  hotel met wellness en het congrescentrum is er op het resort ook een camping en een aquapark. Een grote publiekstrekker is echter het unieke Dalmatisch Etno Dorp  met de authentieke stenen huisjes rond de geplaveide binnenplaatsen. Het dorp heeft een eigen graanmolen, een eigen stokerij, biotuin en winkeltjes waar ambachtelijke producten verkocht worden. In de sfeervolle restaurantjes waar streekgerechten geserveerd worden, zorgen plaatselijke muzikanten voor sfeervolle muziek.

12 Zadar Dalmatisch Etno dorp

Info:  www.croatia.hr/nl-nl/homepage