Zubrowka wodka verovert België

Weinig toeristen verlaten Polen zonder een fles Zubrowka in hun bagage. Liefhebbers van deze legendarische wodka van bizongras hoeven echter niet te treuren als de fles leeg is want sinds kort is deze kwaliteitswodka ook verkrijgbaar in België. Ondertussen is deze Poolse trots ook een opkomend succes in coctailbars. Premyslaw Matuszewski, Brand ambassador van Zubrowka wodka was onlangs in ons land om Zubrowka wodka te promoten en aan bartenders en chefs creatieve ideeën toe te reiken.

Nationale drank
Premyslaw Matuszewski reist zowat de wereld rond om Zubrowka te promoten en training en voorlichting te geven aan bartenders en chefs. Zubrowka kan je natuurlijk puur drinken maar Premyslaw Matuszewski serveert een Apple Zu als intro op ons gesprek. Apple Zu is een cocktail van wodka, appelsap en limoen en zo goed als de nationale drank van Polen. ‘Mijn overgrootvader, grootvader en vader dronken Apple Zu en ik zal het recept ook verder doorgeven aan mijn kinderen’ vertelt hij trots.  De finesse van de cocktail wordt bepaald door de wodka van bizongras. Dit gras groeit in het Bialowieza natuurgebied, in het noordoosten van Polen, waar het niet alleen dient als voeding voor de bizons maar ook om wodka van te maken.  Tijdens de hete zomers vult het bizongras zich met een sap vol intense aroma’s en rijke volle toetsen waar de bizons dol op zijn. De sensuele geuren die nauw aansluiten bij het aromatische profiel van kaneel en vanille, geven de Zubrowka zijn unieke en persoonlijke smaak.

 

Beschermde grassoort
Bizongras is een zeldzame plantensoort en is bij ministerieel decreet beschermd. Ook de oogst ervan is gereglementeerd. Zo beschikken slechts 20 families uit de omgeving over het plukrecht. Na het plukken belandt het bizongras in de distilleerderij van Bialystok waar het nog drie dagen geweekt wordt in zuiver water uit een Artesische bron dat op 80°C wordt gebracht. Het resultaat van deze delicate infusie wordt gemengd met een alcoholdistillaat dat 30 dagen gerijpt werd in eiken vaten. In de laatste productiefase wordt het met bizongras geparfumeerde en in vaten gerijpte distillaat in heel precieze porties gemengd met de premiumwodka en vers water om het hoge alcoholpercentage terug te brengen tot 40%. Na een productieperiode van 60 dagen wordt de wodka op flessen getrokken en elke fles krijgt een grasspriet afkomstig van het toverbos.

 

Creatieve wodka ideeën
Premyslaw Matuszewski is overtuigd dat Zubrowka een succes wordt in België. Hij wil van zijn verblijf dan ook gebruik maken om bartenders ideeën te geven voor nieuwe cocktails. Chefs kunnen net als hun collega’s in Polen hun sauzen en marinades van rood verrijken met de aroma’s van Zubrowka. En wie graag thuis geniet van een glaasje Zubrowka, kan sinds kort terecht bij cavisten of in de drankenafdeling van Delhaize voor een fles bizonwodka met een grassprietje.