Train World toont 180 jaar Belgische spoorwegen

Aan het station van Schaarbeek opende op 24 september het langverwachte spoorwegmuseum dat een overzicht geeft van het spoorwezen en tevens aandacht schenkt aan de huidige en toekomstige rol van het spoor. Blikvangers is de ‘Pays de Waes’, de oudst bewaarde locomotief.

In tegenstelling met de ons omliggende landen die een treinmuseum hebben, was het patrimonium van onze spoorwegen verdeeld over vijf verschillende locaties. Het project Train World omvat naast het museum ook de restauratie van het station van Schaarbeek dat gelegen is langs de historische spoorlijn van Brussel naar Mechelen waarlangs op 5 mei 1835 de eerste stoomtrein op het Europees continent reed.  Het station van Schaarbeek is trouwens het enige resterende spoorwegstation dat gebouwd werd in de ‘Vlaamse renaissancestijl’ die typisch was voor de spoorwegen.

Topstukken
Train World telt 22 stuks rollend materieel, 1250 voorwerpen, 64 projecties en meer dan 20 interactieve opstellingen die ondergebracht werden in nieuwe industriële gebouwen met een oppervlakte van 8000m2 dat aanleunt bij het station van Schaarbeek.  Blikvangers zijn o.a. de ‘Pays de Waes’, de oudst bewaarde locomotief op het Europese vasteland.  Deze trein werd in 1844 in dienst genomen en was  in 1913 te zien op de Wereldtentoonstelling in Gent. De ‘Pacific’ uit 1910 is een ander paradepaardje, net zoals de ‘Atlantic’ type 12 uit 1939 die door zijn aerodynamische vorm de meest spectaculaire stoomlocomotief is omdat hij al een snelheid van 120 km per uur haalde.  Andere blikvangers zijn de twee gerestaureerde koninklijke rijtuigen die dateren van 1901 en 1939. En voor de grote en kleine liefhebbers is er ook een treinsimulator. De allerkleinsten kunnen terecht in een oude locomotief die in een grote zandbak ingegraven is en dienst doet als een geperfectioneerd alternatief voor een ballenbad. De Schaarbeekse striptekenaar François Schuiten tekende samen met Expoduo de scenografie.

Train Hotel
Even verderop in de Georges Rodenbachlaan staat het Train Hotel, een gloednieuwe overnachtingsplaats met 40 kamers, verdeeld over drie verdiepingen en bestemd voor trekkers, schoolgroepen en families die er vanaf 20 euro kunnen overnachten. In het gebouw zijn ook authentieke slaapwagons en voertuigen geïntegreerd. Elk compartiment omvat zes slaapbanken. De architecturale en decoratieve elementen van de hand van François Schuiten geven een uniek karakter aan de ruimten.

Praktisch: Train World, Prinses Elisabethplein 5, 1030 Brussel is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro. Er is een audiogids voorhanden en een bezoek duurt ca. 2 uur. Aan Train World is ook een restaurant en een brasserie verbonden.

www.trainworld.be.