Beleef een bruisende ‘Renaissance’ met ‘Lille 3000’

Sinds Rijsel in 2004 Europese Culturele Hoofdstad werd, nam de stad met het project ‘Lille 3000’ een krachtige boost om zich te promoten.   Tot 17 januari loopt het groots cultureel festival ‘Renaissance’ waarbij de stad de blik richt op zichzelf maar ook op Rio, Detroit, Eindhoven, Phnom Penh en Séoul.

‘Renaissance’, het opnieuw geboren worden na een duistere periode en de blik richten op een hoopvolle toekomst, dat is de basisfilosofie van het cultureel festival.  Naast zichzelf richt Rijsel de blik op Rio, Detroit, Eindhoven, Phnom Penh en Séoul, steden die elk op hun eigen manier herrezen uit een moeilijke periode.  Met parades, debatten, food, artistieke voorstellingen en tentoonstellingen kan iedereen kennis maken met deze steden.

5 steden in de kijker
Het Paleis voor Schone Kunsten in Rijsel herbergt de tentoonstelling ‘Vreugde’, een gevoel dat centraal staat in schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie, film en muziek en dit zowel bij oude meesters als bij hedendaagse kunstenaars.  De meer dan 120 werken van o.a. Bruegel, Rubens, Chardin, Boucher, Fragonard, Tiepolo, Watteau, Carpeaux, Monet, Renoir, Matisse, Picasso, Dufy, Bourdelle, Chagall, Frank Capra, Stanley Donen, Doisneau, Brassai, Koons, … vormen een tentoonstelling waar je blij van wordt.
Het Hospice Comtesse in Lille herbergt ‘Expo Phnom Penh’.  Een 20-tal kunstenaars toont er aan de hand van foto’s, films, street art en beelden van de krachtige wederopstanding van de spookstad na de bombardementen van de Rode Khmer in 1975.
In Tripostal, het vroegere postsorteercentrum, loopt de tentoonstelling  ‘Séoul vite, vite, vite’ waarbij de bezoeker de energie, de dynamiek en de hypermoderniteit maar ook de traditionele volkscultuur van het Zuid-Koreaanse Seoul leert kennen.
Tegelijkertijd loopt ook de tentoonstelling ‘Tu dois changer ta vie’ die laat kennis maken met wetenschap, filosofie, nieuwe technologieën,… Het parcours van deze tentoonstelling is opgezet als een geluksspel waarin de bezoeker de hoofdrol speelt.
Detroit is het onderwerp van de tentoonstelling in het voormalige goederenstation Gare Saint Sauveur dat in samenwerking met het MOCAD een tentoonstelling opstelde waarin kunstenaars via beeld, geluid en grote  installaties hun visie geven op de oude Motor City.
Maison Folie in Wazemmes brengt de bezoekers in de sfeer van Rio met muziek,  dans en levenslust als draaiende motor.
Maison Folie in Moulins toont hoe Eindhoven na het wegvallen van Philips de draad terug opnam en een prominent werd op gebied van design, beeldende kunsten en de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Nog meer tentoonstellingen
‘Là où commence le jour’ is de naam van de tentoonstelling in LaM in Villeneuve d’Asq en die werk toont van gerenommeerde kunstenaars als Dieter Appelt, Alighiero Boetti, Yves Klein, Laurent Pernot,…
Chagall komt aan bod in ‘Chagall en de bron van de muziek’ in Museum La Piscine in Roubaix en in ‘Chagall, van het palet tot het vak’ in het MUba Tourcoing.

Wereldse weekends
Naast de tentoonstellingen worden ook weekends georganiseerd waarbij de vijf steden via tal van evenementen in de kijker gezet worden. Het weekend Detroit gaat door van 2 tot 4 oktober, Weekend Seoul loopt van 16 tot en met 18 oktober, Weekend Eindhoven begint op 6 november en loopt tot  8 november. Weekend Rio is geprogrammeerd van 11 tot 13 december en Pnohm Penh gaat door van 8 tot 10 januari.

http://www.lille3000.eu