Vanaf 20 januari 2018 is Valletta de Culturele Hoofdstad van Europa. De hoofdstad van Malta deelt deze titel met het Friese Leeuwarden. Het programma Valletta 2018 dat ook een Belgische link heeft, werd op initiatief van Paul Cools, ereconsul-generaal voorgesteld door ambassadeur H.E. Ray Azzopardi op het Consulaat-Generaal van Malta in Antwerpen waar ook de in Malta wonende Vlaamse professor dr. Ann Laenen uitleg verstrekte.

 

Paul Cools, ereconsul-generaal, ambassadeur H.E. Ray Azzopardi en prof. dr. Ann Laenen

Uitgebreid programma
Het culturele programma in het kader van Valletta Culturele Hoofdstad 2018 bevat meer dan 400 evenementen en een totaal van 140 projecten die een levendig beeld ophangen van het eilandleven op de Maltese archipel. Het aanbod is zeer gevarieerd en omvat naast traditionele feesten zoals carnaval ook muziekfestivals, dansoptredens, een filmfestival, internationale kunstfestivals, literatuurvertellingen, …  Wegens de kleine omvang van Valletta (0,7 km2) zullen de evenementen van Culturele Hoofdstad 2018 over het hele eiland en ook op het eiland Gozo plaatsvinden.

Belgische bijdrage
“Valletta 2018 wil vooral opvallen door producties die een mix vormen tussen Europese en lokale cultuur”, zei professor Ann Laenen, die verbonden is aan de Universiteit van Malta en een coördinerende rol vervult bij Valletta 2018.  Zo is er de operavoorstelling Orfeo & Majnun, een Europees samenwerkingsproject waaraan ook De Munt meewerkte. Het stuk is een combinatie van de Griekse mythe Orpheus & Eurydice en het Perzische liefdesverhaal Layla & Majnun.  De opvoering ervan speelt zich deels af in het theater en deels tijdens een optocht in de stad.  Andere blikvangers met een Belgische bijdrage zijn Cantina,  een mix van theater en gezellig eten van Laika in samenwerking met lokale vissers en restaurants.  Nachtschade ‘Aubergine’ is een  concert door het Antwerpse Muziektheater Transparant dat verhaalt over hoe de aubergine doorheen de geschiedenis van cultuur naar cultuur reisde en overal anders gebruikt werd.  Met ook het nieuwe kunstenmuseum Muza en de designwijk il-Biccerija zal Malta nog lang een cultureel aantrekkingspunt zijn voor toeristen.

Info: www.valletta2018.org

 

Valetta, Culturele Hoofdstad 2018

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.