Lode De Roover van het restaurant ‘Fleur de Lin’ in Zele heeft de Belgische finale van de Bocuse D’Or gewonnen waardoor hij in juni 2018 ons land mag vertegenwoordigen op de Europese finale in Turijn. Minister Weyts die bij de bekendmaking op de Horeca Expo in Gent aanwezig was, prees het belang van de gastronomische uitstraling van ons land.

De internationale culinaire wedstrijd Bocuse d’Or die in 1987 in het leven geroepen werd door de Franse sterrenchef Paul Bocuse,  wordt officieus als het wereldkampioenschap koken beschouwd.  De wereldfinale waaraan 24 landen deelnemen, wordt tweejaarlijks gehouden in Lyon.  Om aan deze finale te kunnen deelnemen, moeten de laureaten eerst hun nationale wedstrijd winnen, en vervolgens deel uitmaken van de 12 beste teams van de Bocuse d’Or Europe om een plaats te veroveren onder de 24 finalisten van Lyon.

Toptalent
Aan de Belgische finale namen naast Lode De Roover nog vier finalisten deel: Dany Lombart van Le Val d’Heure in Montigny le Tilleul, Kenny Bernaerts van Studio Bern, Karen Torosyan van Bozar in Brussel en Jan Van de Velde van Martinique in Mechelen. De finalisten moesten als eerste bereiding een gerecht maken met pasta, schaaldieren en kaas.  De pasta mocht zowel gedroogd als vers zijn en een vorm naar keuze hebben. Voor de schaaldieren kregen zij de vrije keuze maar er moest ook grijze garnaal in het gerecht verwerkt worden.
De tweede bereiding was een kalfsribstuk (6 rib) van 4kg met twee extra ingrediënten te kiezen uit kalfszwezerik, kalfsnier, kalfspoot of kalfskop.  Het gerecht moest klaargemaakt worden voor 14 personen op plateau. Twee garnituren mochten vrij samengesteld worden en het derde garnituur mocht enkel op basis van groenten zijn.

De jury onder leiding van Ferdy Debecker, de laatste chef die een medaille wist te behalen (Bocuse Bronze in 1999), en driesterrenchef Peter Goossens, voorzitter van Bocuse d’Or België en van de Flanders Food Faculty, koos uit vijf ijzersterke kandidaten voor culinair toptalent Lode De Roover.  Hij liet Kenny Bernaerts en Karen Torosyan achter zich. Voor De Roover zijn eigen zaak Fleur de Lin in Zele startte, werkte hij onder meer bij klassieke sterrenzaken als Comme Chez Soi, Lijsterbes, De Plezanten Hof en Eyckerhof.

 

Topkokbeleid
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts wees op het belang van de Vlaamse gastronomie. Hij stelde dat wie medailles wil winnen in culinaire wedstrijden net als bij internationale sportwedstrijden moet investeren in een jarenlange voorbereiding. Het voorbereidingstraject voor de Bocuse d’Or werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door de Flanders Food Faculty, een initiatief van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen om zo de Vlaamse tafelcultuur beter te promoten.  Gastronomisch bondscoach Jo Nelissen zal de winnende chef de volgende maanden intensief voorbereiden.

Lode De Roover wint Bocuse d’Or

Berichtnavigatie


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.