Oosterscheldekreeftenseizoen feestelijk geopend

De laatste donderdag van maart is een culinaire hoogdag in Zeeland want dan vindt de officiële opening plaats van het Oosterscheldekreeftenseizoen.  Dit jaar mocht de kersverse Oosterscheldekreeftenkoningin Olivia De Bree de eerste gevangen kreeft in ontvangst nemen. De kreeftenwijn van dit jaar is de Vermentino di Sardegna van wijnboer Contini.

Het Oosterscheldekreeftenseizoen wordt traditioneel geopend met het lichten van de eerste kreeftenkorf in de Oosterschelde.  15 boten waaronder ook de Frisia met de genodigden voeren vanuit Zierikzee naar de plek in de Oosterschelde  waar de eerste kreeftenkorven zouden gelicht worden. Het was best indrukwekkend toen alle deelnemende boten zich rondom de vissersboot MS3 van Gerrie van den Hoek schaarden terwijl ook de Prince Helikopters overvlogen. Na het lichten van de korven voer de MS3 richting de Frisia waar dhr Han Polman, commissaris van de Koning in Zeeland de eerste gevangen kreeft overhandigde aan de Oosterscheldekreeftenkoningin Olivia de Bree. Eregast en chef-kok Jaco Bakker van Restaurant “De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt” uit Geersdijk, mocht de tweede gevangen Oosterscheldekreeft, in ontvangst nemen.  In Zierikzee overhandigde Olivia de Bree, de allereerste Oosterscheldekreeft aan de heer Sjaak Troost directeur van de Dirk Kuyt foundation en oud-voetballer van Feyenoord en van het Nederlands elftal. De eerste Oosterscheldekreeft werd ’s namiddags bij Vismijn Colijnsplaat geveild.  De firma Adri & Zoon telde er het recordbedrag van € 41.000 voor neer. De opbrengst van de veiling gaat naar de Dirk Kuyt Foundation, die sportevenementen organiseert voor mensen met een beperking.

 

 

 

 

Een unicum
Liefhebbers kijken elk jaar weer uit naar de opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen  om te genieten van het paradepaardje van de Zeeuwse gastronomie.   Dat er kreeften voorkomen in de Oosterschelde is een unicum want kreeften verkiezen een rotsachtige omgeving waar ze zich kunnen verschuilen.  In de Noordzee komen er rotsige bodems voor in Noorwegen,  Zweden en   in het Nauw van Calais.  150 jaar geleden werden in de Oosterschelde grote hoeveelheden stenen gebruikt  voor de constructie van dijken.  In 1883 werd de eerste kreeft in de Oosterschelde gevangen. Hoogstwaarschijnlijk is de Oosterscheldekreeft ooit  als larfje vanuit de Noordzee in de Oosterschelde binnen gespoeld waar ze zich geïsoleerd voortplantte.     Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat de Oosterscheldekreeft een afwijkende DNA- structuur heeft ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld waardoor ze ook een fijnere en zachtere smaak heeft.   De rechtstreeks aanvoer vanuit de Oosterschelde naar de restaurants staat garant  voor de uiterste versheid en hoogstaande kwaliteit van de Oosterscheldekreeft.   De ijzerslakken die een paar jaar geleden als dijkverzwaring in de Oosterschelde gestort werden,  leken echter het einde te betekenen van de Oosterscheldekreeft.  Ondertussen zijn de ijzerslakken verwijderd maar de vrijgekomen zandige bodem zijn evenmin een goed leefgebied voor de kreeft zodat de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft er bij de overheid op aandringt om meer breukstenen in de Oosterschelde te plaatsen zodat de kreeften voldoende schuilplaatsen hebben.

Kreeftenwijn
Bij de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen wordt elk jaar ook een bijpassende wijn voorgesteld. De kreeftenwijn die dit jaar door de restaurateurs van de Kring van de Oosterscheldekreeft zal geserveerd worden is de Vermentino di Sardegna van wijnboer Contini.  De Vermentino die bekend staat als dé witte wijn van Sardinië is een frisse droge witte wijn met een licht vette afdronk.  Kunstenares Juul Rameau mocht dit jaar het etiket van de kreeftenwijn ontwerpen. Zij liet zich hierbij inspireren door moderne strakke structuren en de natuurlijke segmenten die eigen zijn aan de Oosterscheldekreeft. Door de jaren heen is het originele ontwerp van het etiket een waar verzamelobject geworden.

Kort seizoen
Door de duurzame visserijmethode is het  Oosterscheldekreeftenseizoen beperkt tot 15 juli.  Gedurende het seizoen bieden de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft in hun restaurant een heerlijk Oosterscheldekreeftenmenu aan tegen de prijs van € 59,95.  Na die datum is de Oosterscheldekreeft nog maar beperkt verkrijgbaar.

Info: www.oosterscheldekreeft.nl