Hiroshi Sugimoto toont “Still Life”

In het kader van het portrettenseizoen loopt tot 19 augustus in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een tentoonstelling van de Japanse kunstenaar Hiroshi Sugimoto  die via zijn foto’s in dialoog gaat met het werk van grote Vlaamse meesters.

Sugimoto is geboren in 1948 en studeerde Oosterse Filosofie aan de Art Center College of Design in Los Angeles.
In zijn werken combineert hij Westerse kunst en Oosterse Mystiek, waardoor er een brug ontstaat tussen de Westerse en de Oosterse cultuur. Sugimoto is vooral gekend voor zijn zeelandschappen, die hij begon te fotograferen in de jaren 1980.
In ‘Still Life’ toont de kunstenaar een veertigtal foto’s waarmee hij in in dialoog gaat met het werk van grote Vlaamse meesters die hij beschouwt als de pioniers van de fotografie. Zijn bijna mystieke beelden, die terugkeren naar de wortels van de negentiende-eeuwse ‘fotogenische tekening’, vatten tijd en ruimte met een rijkdom aan details en een uitzonderlijke lichtintensiteit. Met zijn specifieke techniek wil Sugimoto de gevoelige magie, die volgens hem verwant is aan de praktijk van de Vlaamse Primitieven, bestendigen.

Om deze ervaring te verrijken, biedt de multimediale cilinder “digital experience” via projecties een volledige benadering aan van de artistieke creatie. Het project sluit aan bij de wens van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België om de digitale ervaring binnen het museum continu te vernieuwen. De multimediale cilinder staat voor minimum drie jaar in het midden van de ruimte. Hiermee zal elke nieuwe selectie van de collectie moderne en hedendaagse kunst op een digitale manier aangevuld en gestoffeerd worden.

 

Info : Hiroshi Sugimoto “Still Life” loopt nog tot zondag 19 augustus in de KMSKB, Regentschapstraat 3, Brussel. De tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur; tijdens het weekend van 11 tot 18 uur.
www.fine-arts-museum.be